De ziekte van Weil is dodelijk voor honden, maar als het goed is, zijn deze ingeënt.
De ziekte van Weil is dodelijk voor honden, maar als het goed is, zijn deze ingeënt.

'Hondenbezitters let op ziekte van Weil'

  Zorg

BLARICUM - Dokter Pesman van Dierenkliniek De Haardstede in Huizen waarschuwt hondenbezitters voor de ziekte van Weil. "Helaas hebben wij een hond uit de Blaricummermeent moeten laten inslapen. De ziekte is zeer besmettelijk, maar als het goed is zijn honden hier tegen ingeënt."

Zij roept hondenbezitters op om vooral te checken of hun hond is ingeënt. "Met een inenting is de kans dat een hond ziek wordt heel klein." De ziekte is ook overdraagbaar op mensen. "De kans is wel klein, want de bacterie zit in de urine."

Drinken en plassen
Symptomen van de ziekte zijn volgens de arts een hond die ziek is en veel wil drinken en plassen. "De nieren en lever worden namelijk aangetast."

Honden lopen de ziekte op door bijvoorbeeld water te drinken dat vermengt is met besmette urine. Ook kan wroeten in grond waar de urine in zit gevaar voor besmetting opleveren.

Likken
Knaagdieren als eekhoorns kunnen de ziekte ook verspreiden, maar worden zelf niet ziek. "Honden likken overal aan en kunnen zo urine van een besmet knaagdier binnen krijgen."

De arts hoopt dat hondenbezitters doordrongen zijn dat een inenting hier van belang is. "Zeker ook voor komend voorjaar. Eigenlijk gedijt de bacterie beter als het warm is, daarom is een besmetting op dit moment wel uitzonderlijk. Dit komt waarschijnlijk door de zachte herfst."

Kinderboerderij
De zieke hond liep altijd met haar baasje bij kinderboerderij De Warande in het Stadspark op de grens met Huizen en het park daarachter bij de steenfabriek. Ze is daar waarschijnlijk in contact geweest met besmet water, want ze zwom graag en dronk ervan.

Meer berichten