Betrokken gemeenteraden vreesden voor een achteruitgang van de kwaliteit van de dienstverlening van de GAD.
Betrokken gemeenteraden vreesden voor een achteruitgang van de kwaliteit van de dienstverlening van de GAD. Foto: Regio Gooi & Vechtstreek

Bezuinigingen Regio heroverwogen: dienstverlening GAD blijft grotendeels zoals gemeenten het willen

Politiek

REGIO - Het algemeen bestuur van Regio Gooi en Vechtstreek heeft op 8 juli de Regiobegroting 2022-2025 vastgesteld.

Betrokken gemeenten

In de begroting zet het Regiobestuur in op een betere balans tussen de kwaliteit van dienstverlening, kosten voor gemeenten en winst voor milieu en maatschappij. De beoogde balans is gebaseerd op wensen van zes betrokken gemeenten. Eerder vroegen de gemeenteraden van Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren en Wijdemeren om de bezuinigingen op de Regioconservator en de dienstverlening van de GAD bij te stellen. 

Dienstverlening GAD

“De betrokken gemeenteraden zijn bezorgd over de bezuinigingen op de inzameling van het huishoudelijk afval”, meldt het Regiobestuur. “Men vreest voor een te grote achteruitgang van de kwaliteit van dienstverlening van de GAD en de financiële gevolgen bij de verenigingen en instellingen van papierinzameling.” 

Vanwege de Arbowetgeving, veiligheidsregels en de stijging van de hoeveelheid oud papier en karton, is het voor de GAD steeds lastiger om vrijwilligers als belader in de te zetten. “Om te zorgen voor een toekomstbestendige inzameling van oud papier en karton breekt het Regiobestuur nu met de traditie van vrijwillige papierinzameling”, aldus het bestuur. Vanwege de financiële impact komt er een overgangsregeling voor de verenigingen voor de duur van drie jaar. In deze periode gaat de GAD aan de slag met de verenigingen en gemeenten om te komen tot een alternatieve inzet van de vrijwilligers.

Verder zijn er zorgen over afvaldumping door verlaging van de frequentie van het ophalen van restafval, het opstellen van tarieven voor puinen bouwafval en het verkorten van de openingstijden van de scheidingsstations. Het Regiobestuur heeft gehoor gegeven aan de wens tot behoud van de huidige openingstijden van de scheidingsstations en de inzamelfrequentie van het huishoudelijk afval wordt aangepast. Zo wordt de inzameling van het restafval verhoogd van driewekelijks naar tweewekelijks en het restafval wordt afwisselend ingezameld met het GFT. In de zomerperiode kunnen inwoners dan wekelijks hun GFT-afval kwijt. Met deze aanpassing komt het Regiobestuur eveneens tegemoet aan de behoefte om vaker restafval op te halen, voor onder meer luiers en incontinentiemateriaal.

De andere bezuinigingen bij de GAD kunnen rekenen op draagvlak onder de gemeenten. Met een pakket aan overige maatregelen wordt zowel tegemoet gekomen aan de noodzaak tot bezuiniging, als het in stand houden van de dienstverlening. “Meer bezuinigen is niet mogelijk wegens te hoge frictiekosten voor gemeenten”, legt het Regiobestuur uit, “en is ook niet gewenst wegens te grote achteruitgang in de kwaliteit van dienstverlening voor de inwoners.”

Regioconservator

De gemeenten hebben daarnaast met het oog op het belang van de culturele samenwerking binnen de regio gevraagd om de bezuiniging op de Regioconservator niet door te voeren. Het Regiobestuur is hiermee akkoord gegaan. “Er is onvoldoende draagvlak bij de gemeenteraden voor deze bezuiniging”, legt het bestuur uit. 

Uit de krant