Mariska Majoor en haar dochter Robin Haurissa.
Mariska Majoor en haar dochter Robin Haurissa. Foto: Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum

Fototentoonstelling over sekswerkers begin oktober te zien in bibliotheek Laren

Cultureel

LAREN - Bibliotheek Laren opent op donderdag 7 oktober een fototentoonstelling in samenwerking met de (h)Art Gallerij in Laren. De foto’s zijn gemaakt door Robin Haurissa, dochter van Mariska Majoor, die in de afgelopen drie jaar twee boeken schreef over de levens- en werkomstandigheden van sekswerkers. Robin maakte de foto’s voor de boeken.

Werken op de Wallen

Mariska Majoor groeide op in Laren. Samen met haar dochter Robin Haurissa, maakte ze in 2018 een boek over sekswerkers in 13 landen: ‘United Under a Red Umbrella’. Een jaar later begonnen ze aan hun tweede boek, ditmaal over de gezamenlijkheden van de sekswerkers en het verleden op de Amsterdamse Wallen: ‘De Wallen, toekomst van ons verleden’. Voor beide boeken verzorgde Mariska de tekst en maakte Robin de foto’s.

Fototentoonstelling en inleiding

Op donderdag 7 oktober wordt in de Larense bibliotheek een fototentoonstelling geopend met de foto’s die Robin maakte voor het internationale boek. “Mariska zal voorafgaand aan de opening vertellen over hun gezamenlijke reizen en de gesprekken die zij voerde met sekswerkers in de verschillende landen”, meldt bibliotheek Laren. “Ook zal zij een brug slaan naar het tweede boek, waarin zij openhartig vertelt over haar eigen verleden als prostituee en waarom zij dit nooit voor haar dochter verborgen heeft willen houden. Kortom: een kijkje in het opgroeien, wonen en werken op de Amsterdamse Wallen van gisteren, vandaag en morgen.”

Stigma

Bijna overal in de wereld voeren sekswerkers strijd om hun omstandigheden te verbeteren. Vaak worden zij behandeld als crimineel en wordt hun werk niet erkend als een vorm van arbeid. “Daarom is het van groot belang dat dit wel gebeurd”, aldus de bibliotheek. “Erkenning van sekswerk als arbeid geeft niet alleen bescherming tegen uitbuiting, maar kan ook een einde maken aan maatschappelijke veroordeling.”

De inleiding duurt van 17.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis. Reserveren kan via www.bibliotheekhlb.nl.

Uit de krant