Het college verzoekt de gemeenteraad om in het bestuur van de Regio aan te dringen op het zo snel mogelijk invoeren van het lumpsum-systeem
Het college verzoekt de gemeenteraad om in het bestuur van de Regio aan te dringen op het zo snel mogelijk invoeren van het lumpsum-systeem Foto: Pexels

VVD- en CDA-fractie Laren dienen motie financiering jeugdzorg in

Politiek

LAREN - De Larense VVD-fractie en CDA Laren hebben voor de gemeenteraadsvergadering op 27 oktober een motie inzake de lumpsum-financiering van de jeugdzorg ingediend.

‘Lumpsum’ houdt in dat zorgaanbieders een vast bedrag van gemeenten krijgen om de zorg voor een bepaalde cliëntengroep - in dit geval de jeugd - te organiseren. “Er ontstaat zodoende een maximum aan uitgaven voor de gemeente en omzetgarantie voor de zorgaanbieders”, legt Zorg-Lokaal uit. “Zorgaanbieders krijgen de vrijheid om de ondersteuning in te vullen naar eigen inzicht. Voor gemeenten is dit aantrekkelijk omdat zij vooraf zekerheid hebben over de uitgaven en het vereist administratief weinig handelingen.”

De VVD- en CDA-fractie verwachten dat deze methode ook in Laren zal leiden tot minder uitgaven en minstens tot betere monitoring van de grote budgetten. De fracties melden in hun motie daarnaast dat ook zorgaanbieders dit systeem willen hanteren, onder voorwaarde dat de hele regio deze methode gaat hanteren wegens de administratieve systemen.

Het college verzoekt daarom de gemeenteraad om in het bestuur van de Regio aan te dringen op het zo snel mogelijk invoeren van het lumpsum-systeem en daarvoor de Regio op te roepen om de aangesloten gemeenten te voorzien van de relevante informatie en een cijfermatige onderbouwing van dit systeem. 

Uit de krant