Alle medewerkers dragen uit waar Wim Bos Transport voor staat. Tweede van links is Wim Bos junior.
Alle medewerkers dragen uit waar Wim Bos Transport voor staat. Tweede van links is Wim Bos junior. Foto: Brian Elings

IVW roept Wim Bos Transport uit tot Bedrijf van het Jaar

WEESP - Wim Bos Transport is gisteren uitgeroepen tot de Weesper Onderneming van het Jaar 2014. De award van bedrijvenvereniging IVW werd in theater City of Wesopa overhandigd aan vader en zoon Wim Bos, derde en vierde generatie van dit fraaie familiebedrijf. Tijd voor een nadere kennismaking.

Transport is niet de enige tak van sport. Toegevoegde diensten als opslag, overslag, verwerking en assemblage en installatie zijn belangrijker nieuwe pijlers van het familiebedrijf geworden, zo legden vader en zoon uit in een interview in het Weesper ondernemersblad B2B.

Hoe gaat het met Wim Bos Transport?
"Vorig jaar hebben we een goed jaar gedraaid. In veel sectoren wordt minder verkocht en daardoor zijn er minder vervoersbewegingen. Maar doordat wij ook andere dingen aanbieden waar de klant financieel voordeel van heeft, vullen we dat weer aan. Een van de belangrijkste dingen is warehousing, dus op- en overslag. Ook startende ondernemers huren een stukje opslag bij ons. Wat betreft transport onderscheiden wij ons met hoogwaardige goederen. De zorgsector is een van de grotere klanten. Het gaat om hulpmiddelen voor de zorg, zoals ziekenhuisbedden. De fabrikant levert dat hier af, wij zetten het in elkaar en brengen het dan naar ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Ook verpakkingsmachines vervoeren we veel. Bij ons is nog maar 10% palletvervoer."

Hebben jullie veel klanten in Weesp?
"Altijd gehad ook. Van kleine tot grote bedrijven. Een daarvan is Stobag. Daar vervoeren we zonweringen voor. Ook dat is speciaal vervoer. Op deze auto heeft Stobag zijn eigen reclame."

Jullie zijn derde en vierde generatie. Dat moet bijzonder zijn.
Senior: "Dat is het ook. Mijn opa begon in het begin van de vorige eeuw met één transportauto waarmee hij 's morgens veevervoer deed en 's middags een verhuizing. Moet je je voorstellen, waar 's morgens de koeien stonden, stond 's middags je bankstel. Weesp is altijd een industriestadje geweest met grote fabrieken als De Magneet, Van Houten en de IJsfabriek. Bos heeft daar altijd voor gereden. In 1996 ben ik voor mezelf begonnen. Het is de bedoeling dat mijn zoon het op termijn overneemt."
Junior: "Ik ben hier nu tien jaar in dienst. Begonnen als verhuizer, toen chauffeur en uiteindelijk op kantoor, als bedrijfsleider. En als het heel erg druk is springen we zelf ook nog wel eens op een auto."

Zijn er dingen die jij leert van je zoon?
Senior: "Digitalisering en andere moderne toepassingen. Ik zou er zelf niet zo snel voor kiezen om alle rekeningen per e-mail te versturen, maar we doen het nu wel."

En andersom?
Junior: "De rust en ervaring. Ik ben iemand van de directe reacties. Dat heeft voordelen, maar ik zie bij mijn vader dat het soms beter is om even af te wachten."
Senior: "Ik vind het geweldig dat hij zich zo ontwikkelt. Het betekent voor mij dat ik dingen moet loslaten. Dat is wel eens lastig. Voor mij is dit ook een proces."
Junior: "Het mooie van een familiebedrijf zijn de korte lijntjes. Ook ben je tegen familie toch wat opener en eerlijker. Mijn vader en ik kunnen naar elkaar toe alles zeggen."

En jullie blijven in Weesp?
Junior: "De ligging is geweldig en we staan hier nooit in de file."
Senior: "Wel jammer dat er bedrijven verdwenen zijn. Er zijn voor de Rijnkade allerlei plannen gemaakt, maar daar hoor je nu niemand meer over. Vervelend. Het houdt mij tegen om ook mijn straatje op te knappen."