Joost van Loon tijdens de opname van de documentaire 'Resilience in Ethiopia'.
Joost van Loon tijdens de opname van de documentaire 'Resilience in Ethiopia'.

'In al mijn documentaires staat de mens centraal'

WEESP - Wat een avond!, zo blikt Weesper documentairemaker Joost van Loon terug op de door hem georganiseerde filmavond 'Made in Weesp'. Afgelopen vrijdag zat de zaal van theater City of Wesopa vol met geïnteresseerden die genoten van de diversiteit aan thema's die passeerden op het grote doek.

door Ruth van Kessel

"De avond voelde als een warm bad. Al die mensen, het waren er 110, die speciaal voor mijn documentaires naar de City kwamen. Ik maak de documentaires alleen voor televisie, dus om nu je eigen werk op een groot scherm terug te zien in een filmzaal is heel bijzonder. Indringender ook, minder vluchtig bekeken dan een reportage op televisie", vertelt Joost van Loon. "Dat was ook de reactie die ik terugkreeg na afloop van de voorstelling: bij televisie kun je even weglopen. Hier werd je volledig meegezogen in het leven van anderen. Een verrijking om dat mee te maken."

'Made in Weesp'
De documentaires van Van Loon zijn te zien bij de publieke omroep, NCRV en RVU, maar ook voor Amerikaanse televisiezenders maakt hij films over uiteenlopende maatschappelijke thema's. Maar welk onderwerp hij ook aansnijdt, het zijn de mensen die centraal staan in het verhaal dat hij wil vertellen. Van Loon: "Het gaat altijd over mensen die onderdeel zijn van een systeem, een regime of een situatie. Ik vertel over mensen die daar de dupe van zijn of er juist gebruik van maken." Van Loon noemt zichzelf de 'projectmanager' van de films die hij initieert en maakt. Zo schrijft hij de ene keer het script en het concept, de andere keer is hij meer de regisseur en doet hij de montage. Van alle films is hij de producent en het vinden van financiering voor de producties noemt hij misschien wel het lastigste onderdeel van zijn werk. "Je hebt tijd en dus geld nodig om goed in een onderwerp te kunnen duiken. Een documentaire maken vraagt enorm veel voorbereiding. Wat is het verhaal dat je wilt vertellen, klopt het, wat zie ik, wat hoor ik en vooral, wat wil je vertellen?" Afgelopen vrijdag vertoonde Van Loon in de City onder meer zijn documentaires over klimaatverandering en de gevolgen voor de herders in Ethiopië en 'Leaders of the 21st Century'. Nu er zo veel belangstelling is overweegt hij om de avond te herhalen. "Ook heb ik een prachtige serie over armoede gemaakt, waarbij ik over de hele wereld met experts heb mogen praten. Die wil ik ook graag laten zien. En natuurlijk is het voor Weespers een leuke wetenschap dat de documentaires hier in Weesp zijn gemaakt." Zie ook www.globaleyesproductions.nl.