Marcel Timmer van Microsoft kijkt mee in de klas.
Marcel Timmer van Microsoft kijkt mee in de klas. Foto's: Marieke van Veen

Kinderen Jozefschool spelen met het onderwijs van de toekomst

WEESP - Het is een beetje uit de hand gelopen, erkent Jozefschooldirecteur Remon Pontman over School van de Toekomst. Wat begon als schoolproject is uitgegroeid tot een landelijke pilot die omarmd wordt door Microsoft en het ministerie van Onderwijs. Maandag was er een presentatie voor de Nederlandse pers.

door Marieke van Veen

In de film 'Back to the Future II' uit 1989 wordt een tijdreis naar 2015 gemaakt. De filmmakers voorspelden zelfstrikkende veters, vliegende prullenbakken, zwevende skateboards en meer. "De sterke opkomst van internet hadden ze echter niet voorzien", stelt IT-specialist Richard Meijer.

De Weesper gaf een workshop programmeren in de klas van zijn zoon. De andere docenten waren jaloers en Meijer vond het zelf ook naar meer smaken. Samen met de Jozefschool ontwikkelde hij een project dat de kinderen, hun ouders en de leraren meer uit de huidige technologieën laat halen.

Nog-niet-bestaande banen
Door kinderen spelenderwijs met alle ontwikkelingen vertrouwd te maken, zijn ze volgens Meijer straks beter voorbereid op 'banen die nog niet bestaan'. Het ministerie van Onderwijs, Microsoft en Meijers bedrijf IT Randsteden vinden dat andere scholen dit project ook moeten omarmen. Marcel Timmer, directeur Developer bij Microsoft, liet weten dat zijn werkgever hierin graag een steentje bijdraagt door hard- en software beschikbaar te stellen.

Apps, spellen en kunst
De kinderen ontwikkelen apps, bouwen computerspellen, maken kunst met een 3D-printer en skypen met andere scholen. Ook de ouders profiteren van het project. 's Avonds worden er op school trainingen en workshops gegeven op het gebied van apps, Word, Powerpoint en sociale media.

Ontdekkingsreis
Na de presentatie namen leerlingen het journaille mee op ontdekkingsreis. In de ene klas bouwden leerlingen een school in Minecraft, in een ander lokaal vond er een videogesprek plaats met een andere school en in het gymlokaal stonden kleuters te springen bij een Xbox. Volgens Pontman genieten de leerlingen zo van het project dat ze aan het eind van de schooldag niet naar huis willen.

Leerlingen bouwen school in Minecraft.
In plaats van gym: Just Dance op de Xbox.