Een zak vol rotzooi is de buit van een rondje over de Nieuwe Achtkant.
Een zak vol rotzooi is de buit van een rondje over de Nieuwe Achtkant. Foto: Ruth van Kessel

De Vechtoever is wel toe
aan een voorjaarsschoonmaak

WEESP – Lege zakken chips in de bosjes, een leeg pak Yokidrink, een kuipje kruidenboter: bedoeld of onbedoeld laten mensen na hun recreatiemomentje veel rotzooi achter. Zo ook op de Weesper schansen en langs de Vecht. Zullen we die troep nu eens gewoon opruimen? Zondag 22 maart houdt Stichting Aquarius een schoonmaakactie in Weesp.

door Ruth van Kessel

Na een zonnige dag levert een rondje over de Nieuwe Achtkant al snel een volle boodschappentas met afval op. De betonnen gang ligt bezaaid met glasscherven en is per direct risicogebied voor kinderen en dieren. Wat zal het naar beneden gooien van bierflesjes een mooi geluid hebben gegeven in deze klankkast. Nog erger zijn de kapotte flesjes bier in het water. Pleisters mee of waterschoenen aan als je daar wilt pootjebaden. Leg dat een kind of hond maar eens uit. Floor komt regelmatig met haar hond op De Nieuwe Achtkant: "Voor ik het wist sprong Abeltje vorig jaar in het water en kwam ze er heftig bloedend uit. Stond er een bodem van een flesje met scherpe punten rechtop in het ondiepe water. Dat laat je toch niet zo achter?!"
Hoe heerlijk is het om op de schansen rond te zwerven met je hond en hoe vervelend is het dat de dieren ziek worden van achtergelaten afval. Maiesta struint om die reden regelmatig met een vuilniszak over de schans. Soms gaat zelfs het stoffer en blik mee voor het glas in de gang. Anderen houden hun hond goed in de gaten: blijft hij niet te lang in de bosjes hangen? Sommige baasjes laten hun hond al helemaal niet meer los. Op het strandje kijken Anita, Gitta en Jelle naar het dollen van hun honden aan de waterkant. Wat is het hier toch fijn. Een plek voor alle Weespers om van te mogen genieten, vinden ze. Hoe leuk is het dat jongeren elkaar hier ontmoeten of dat mensen hier na het werk een flesje wijn delen. Anita: "Maar hoe moeilijk is het om na afloop je rommel mee te nemen? Ik durf mensen er niet meer op aan te spreken, want dan krijg ik alleen maar een grote mond." Die grote mond gaat vaak over de grote hoeveelheden hondenpoep die hondenbezitters op hun beurt achterlaten. Floor maakt zich ook daar boos over: "Ik begrijp het niet. Het is je eigen leefomgeving die je aan het bevuilen bent. Geen wonder dat mensen een hekel aan honden krijgen. Jij wilt toch ook niet in de poep zitten als je hier lekker in de zon komt liggen? Als Abeltje gepoept heeft, ruim ik haar poep demonstratief op als voorbeeld voor andere hondenbezitters. Zo doe je dat: zo moeilijk is opruimen toch niet?"

Half uurtje over
Om een opgeruimde start van de lente te maken organiseert Stichting Aquarius zondag op Wereld Waterdag een schoonmaakactie met als doel alle waterpartijen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie te ontdoen van zwerfvuil. In Weesp gaat het om het stuk tussen Fort Hinderdam en Fort Ossenmarkt. Joop van Wijngaarden van Stichting Uiteraard Uitermeer roept alle Weespers op om mee te doen: "Aquarius wil dat de oevers van dit stuk Vecht tussen 15.45 en 16.15 uur worden aangepakt. De burgemeester en de drie wethouders komen meehelpen en wij komen met vijftien vrijwilligers, maar dat zijn natuurlijk nooit genoeg mensen om dit voor elkaar te krijgen. Daarom: wie helpt er mee? Als we allemaal een stukje voor onze rekening nemen zijn de oevers van de Vecht in een kort tijdsbestek weer lenteklaar. Wij zorgen voor vuilniszakken bij Hinderdam, Uitermeer en Ossenmarkt."