De repetities van Voices voor de Johannes Passion in volle gang.
De repetities van Voices voor de Johannes Passion in volle gang. Foto: Bob Awick

Krijgt Weesp haar eigen Johannes Passiontraditie?

WEESP - Zoals De Grote Kerk in Naarden geassocieerd wordt met de Matthäus Passion, zo hoopt De Grote Kerk in Weesp faam te verwerven met de Johannes Passion als weergave van het traditionele lijdensverhaal. Een prestigieus project met koor, orkest en professionele solisten. Zaterdag 28 maart staan de deuren om 20.00 uur wijd open voor muziekliefhebbers.

door Ruth van Kessel

'De Johannes', zoals Bachs muzikale lijdensverhaal volgens het evangelie van Johannes ook wel kortweg wordt genoemd, stond al langer op het verlanglijstje van de Vrienden van de Grote Kerk. Chris Bavinck van deze groep licht toe: "Wat is er nu mooier om een fel muziekstuk als dit, dat door Bach speciaal is gecomponeerd voor een kerk, in een prachtig kerkgebouw als het onze te laten horen. Dat wilden we al heel lang, alleen was het tot nu toe wat betreft organisatie en financiën een te ambitieus project voor ons." Nu gaat het dit jaar dan toch eindelijk gebeuren met medewerking van het Bussumse Vocaal Ensemble Voices. Bavinck: "Hoe leuk zou het zijn als Weesp met deze passie haar eigen Johannestraditie krijgt."

Voices
In Bussum zijn de repetities onder muzikale leiding van dirigent Piet Philipse in volle gang. Volgende week komt Voices een keertje proefdraaien in Weesp. Philipse: "We vinden het geweldig dat we de Johannes dit jaar twee keer kunnen uitvoeren. Zeker in de Grote Kerk in Weesp, waar het koor en het orkest midden in de kerk komen te staan, is de setting heel bijzonder." Kaarten à € 25,- zijn te koop bij Lanneke, De Kleine Prins, Primera en De Kringloper.