Ton Sertons, Rein Leentfaar en Emile Terheggen checken nog eenmaal hun spelling.
Ton Sertons, Rein Leentfaar en Emile Terheggen checken nog eenmaal hun spelling. Foto: Ruth van Kessel

Schrijf je: de kom, De Kom of de Kom van Weesp?

WEESP - Rein Leentfaar uit Breskens won met slechts één fout zondagavond het eerste Weesper Dictee. Marjan en Emile Terheggen mochten zich met negen fouten beiden de beste Weespers noemen. Gemiddeld maakten de deelnemers 11 fouten.

Rein Leentfaar had slechts één fout, hij miste de hoofdletter in 'de Kom' (van Weesp). Iemand uit Zeeland is dat vergeven. De nummer twee, Pieter van Diepen uit Leiden, won in 2010 het Wimbledon der dictees: het Groot Dictee der Nederlandse Taal op televisie, in dat jaar geschreven door Tommy Wieringa, die rond die tijd in Weesp woonde. Hij troefde toen Rein Leentfaar af en daar hebben beiden het tot op de dag van vandaag nog steeds over. Van Diepen kon leven met zijn twee fouten in Weesp: hij miste twee hoofdletters in typisch Weesper benamingen. Beiden horen tot het legertje dicteefanaten dat alle dictees in Nederland en België afstruint. Ze noemen zich de experts. Soms zijn ze niet welkom, want ja, ze kapen alle prijzen weg. Van Diepen snapt de weerstand. "Ik doe net zo lief buiten mededinging mee. Het gaat mij niet om de prijs, maar om het verhaal met daarin hopelijk een mooi woord dat ik nog niet ken. Als dat erin zit, is zo'n avond voor mij helemaal geslaagd."

Het Weesper Dictee luidt de samenwerking van De Weesper Boekhandel en De Bibliotheek in. Vijftien taalliefhebbers bogen zich zondag over de tekst vol kwinkslagen van Anke ten Doeschate. Marjan Terheggen werd als eerste door de jury tot beste Weesper uitgeroepen. Groot was de hilariteit toen bleek dat haar echtgenoot Emile hetzelfde aantal missers had gemaakt. Ondanks het bescheiden aantal deelnemers noemt de organisatie het dictee toch een succes. Vanwege te weinig aanmeldingen ging zondagmiddag het Weesper Dictee voor de jeugd niet door.

Doe zelf het dictee
Denkt u nu: goh, wat jammer, ik had ook graag meegedaan? Luister dan zondag 22 maart naar Radio Weesp of bekijk die dag WeesperNieuws.nl. Daar wordt het Weesper Dictee nogmaals gepresenteerd. U kunt thuis meedoen. Niet om prijzen mee te winnen, maar als vingeroefening voor volgend jaar en gewoon omdat het zo leuk is. Op Radio Weesp is het om 10.00 uur en om 20.00 uur te horen via 106.5 FM. Is de radio aangesloten op de kabel, stem dan af op 103.3 FM. Ook kunt u het geluid van WeesperNieuwsTV (kabelkrant) aanzetten op UPC-kanaal 31. Het dictee kan zondag vanaf 10.00 uur ook online worden beluisterd via WeesperNieuws.nl. Daar vindt u ook ook vanaf dat tijdstip de link naar de tekst in de correcte spelling. Uw reactie aan redactie@weespernieuws.nl stellen we op prijs.