Meer evenementen, zoals het tien-minuten-festival in 2012.
Meer evenementen, zoals het tien-minuten-festival in 2012. Foto: Yannick uit den Boogaard

Domijn werkt aan toekomst: poort open voor Art Campus

WEESP - Het bos snoeien, panden opknappen, zonne-energie opwekken en meer contact met de buitenwereld. Dat zijn in een notendop de plannen van Het Domijn, meldt Terts Brinkhoff.

door Marieke van Veen

Brinkhoff is oprichter van het rondreizende theatercircus De Parade (voorheen Boulevard of Broken Dreams) en was begin jaren negentig de eerste culturele ondernemer die het voormalige marineterrein aan de Bloemendalerweg betrok.

Samen met anderen kraakte hij het complex, dat uitgroeide tot een bloeiende kunstenaarsenclave. Later werd met Dienst Domeinen een erfpachtregeling gesloten. In 2013 hebben de gebruikers het terrein samen gekocht.

Sinds Irène Lesparres vertrek als voorzitter is Brinkhoff het aanspreekpunt. "Na jaren van getouwtrek zijn wij eindelijk eigenaar van het terrein. Dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Dat betekent dat wij een omslag moeten maken van een vechtcultuur naar een beheercultuur. Daarom hebben we nu voorstellen op papier gezet, waar we zo snel mogelijk mee aan de slag willen."

Sommige plannen zijn al vergevorderd of zelfs in gang gezet. Zo komen er op de daken 2300 zonnepanelen. "Die leveren meer op dan onze eigen behoefte, en zijn dus een rendabele investering."

Samen met Landschap Noord-Holland is een onderhoudsplan gemaakt voor het bos. Dat bestaat onder meer uit het snoeien van bomen en struiken en het aanleggen van natuurpaden. Dit werk wordt in beheer van Landschap Noord-Holland uitgevoerd, die het een 'spannend gebied' noemt.

Ook worden de gebouwen en loodsen aangepakt. Eerst de daken (vanwege de zonnepanelen), daarna de muren en kozijnen. Dat betekent echter niet dat er straks een modern en strak industrieterrein overblijft. "Het oude fabriekscomplex met al haar gebouwen heeft een respectabele schoonheid die we willen benutten en behouden", aldus Brinkhoff.

Wonen op het terrein moet bovendien mogen, vindt de coöperatie. De gemeente Weesp denkt daar anders over, die wil daar juist vanaf. Lees verder op pagina 7.