Lisette van Dijk (rechts) verloor haar ouders bij de Tripoli-ramp. Nu begint ze met Daphne van Oosten (links) een reisbureau.
Lisette van Dijk (rechts) verloor haar ouders bij de Tripoli-ramp. Nu begint ze met Daphne van Oosten (links) een reisbureau. "Het is fantastisch om de wereld te ontdekken. En daar hoort vliegen nu eenmaal bij." Foto: Michael van Oosten

'Mijn ouders zouden zeker trots op me zijn geweest'

WEESP - Vijf jaar nadat haar beide ouders omkwamen bij het vliegtuigongeluk in Tripoli start Lisette van Dijk (26) samen met Daphne van Oosten (27) met 'My Little Travel'. Hun online-reisbureau biedt vliegvakanties aan. Van Dijk kan zich voorstellen dat het mensen zal verbazen dat zij haar toekomst zoekt in de reisbranche: "Van mijn ouders heb ik de liefde voor reizen meegekregen. Nog steeds vind ik het fantastisch om de wereld te ontdekken en ja, daar hoort nu eenmaal vliegen bij."

door Ruth van Kessel

Aan de keukentafel in het huis waar ze opgroeide met haar zus Suzanne en ouders Dirk en Karin van Dijk, zit Lisette van Dijk tegenover haar vriendin, studiemaatje en tegenwoordig ook compagnon Daphne van Oosten. Laptops open, beiden bellend en mailend met aantrekkelijke vakantielocaties in het buitenland. Op zoek naar pareltjes, die ze vervolgens aanbieden op website mylittletravel.nl. Sinds ze drie weken geleden online gingen, hebben ze een dagtaak aan hun reisorganisatie: "We proberen een aantrekkelijk aanbod voor jong en oud te creƫren", leggen de kersverse ondernemers uit. "Het is een ontzettende leuke onderneming, zeker omdat zoveel mensen om ons heen ons steunen en vooral ook omdat we het samen doen."

Van Oosten: "We hebben beiden rechten gestudeerd en sinds dag een van de studie zijn we samen. Of we studeerden bij mij en werden we verwend door mijn moeder met heerlijke hapjes, of we zaten in Lisettes huis. Soms wel tot vier uur 's nachts, dan lazen we elkaar de moeilijke hoofdstukken voor. We sleepten elkaar er doorheen en haalden allebei onze bul. Dus dat we kunnen samenwerken weten we al."
Van Dijk: "Tijdens al dat studeren fantaseerden Daphne en ik graag over onze toekomst. Wat wilden we eigenlijk? En hoe leuk zou het zijn om samen wat te doen? Omdat we allebei dol zijn op reizen was "My Little Travel' de meest logische keuze. We volgen ons hart. Maar onze juridische kennis is zeker in de reisbranche en bij het opzetten van een eigen bedrijf nooit weg. Er zijn zoveel valkuilen. Zo hebben we onze eigen 'algemene voorwaarden' opgesteld."

Waar komt jullie reislust vandaan?
Van Oosten: "Reizen is iets dat ik mijn leven lang al het liefste doe. Ik ben in Thailand geweest en in landen als Griekenland, Spanje en natuurlijk Frankrijk. Heel bijzonder was Japan, voor mij echt het mooiste land dat er bestaat."
Van Dijk: "Ik heb de liefde voor reizen meegekregen van mijn ouders. Mijn vader was een echte avonturier, stippelde de prachtigste reizen uit en mijn moeder ging graag mee. Als gezin zijn we in Zweden, Noorwegen en Frankrijk geweest. Altijd op bijzondere plekken. Zo hebben we het 25-jarig huwelijk van mijn ouders in Tanzania gevierd. Heel bijzonder. Voor My Little Travel kan ik putten uit mooie herinneringen."

Lisette, hoe kon je je leven weer oppakken na het fatale ongeluk?
"Ik kreeg veel steun van familie en vrienden om ons heen. Vooral Doret ben ik dankbaar, de moeder van een vriendin van mij, die er ook voor zorgde dat ik een nieuwe start kon maken in ons ouderlijk huis. Als ik 's nachts een paniekaanval kreeg, kon ik Doret bellen en stond zij direct naast mijn bed. Ik was nog jong en had mijn ouders nog zo hard nodig. Van hen had ik echter geleerd positief in het leven te staan. Positief denken kun je jezelf aanleren. Echt. Veel over je verdriet praten helpt ook, net als humor: wat hebben Suzanne en ik gelachen bij het terugkijken van familiefilmpjes en het ophalen van gekke verhalen. Natuurlijk hadden we veel huilbuien, maar huilen lucht op en de flashbacks van de periode rondom het vliegongeluk worden steeds minder."

Lisette: 'De liefde voor reizen kreeg ik mee van mijn ouders'

Durf je zelf nog wel te vliegen?
"Ik vind vliegen niet prettig en zal dat waarschijnlijk ook nooit prettig gaan vinden. Maar ook met andere manieren van reizen kan je wat gebeuren. Bij het vliegtuigongeluk in Tripoli bleek dat de oorzaak een menselijke fout is geweest. Dat kwam hard aan. Tijdens een vliegreis kan ik ineens last krijgen van flashbacks. Om die reden zit ik daarom niet graag alleen, maar altijd naast iemand die van mij houdt. Die kan mij dan het beste steunen."

Zoals je vriend Jorg Nieberg?
"(straalt) Ja, we zijn net terug uit Maleisiƫ, waar hij mij ten huwelijk heeft gevraagd. Volgend jaar 22 juli wordt onze trouwdatum, de geboortedag van mijn moeder. Mijn leven staat goed op de rails nu: mijn geluk met Jorg, mijn start als zangeres in de band 'Roest!', de afgeronde studie en de start van dit bedrijf. Ik weet zeker dat mijn ouders trots op me zouden zijn geweest. En voor al die lieve Weespers die er zo voor ons zijn geweest, is het misschien aardig om te weten dat het met Suzanne ook goed gaat: ze is gelukkig getrouwd, woont in Ede en verwacht haar tweede kindje. Het gaat goed met ons."