Nathalie Scheffer toont haar plannen in de etalage van de toekomstige (?) boekhandel aan de Nieuwstad.
Nathalie Scheffer toont haar plannen in de etalage van de toekomstige (?) boekhandel aan de Nieuwstad. Foto Ruth van Kessel

Weesper Boekhandel hoopt cruciale crowdfundslag te slaan

WEESP - Nathalie Scheffer gaat verder met de crowdfunding voor haar Weesper Boekhandel. Deze week verschijnt ze op het landelijk platform Collin Crowdfund. "Spannend, maar ik heb er veel vertrouwen in."

door André Verheul

Hoe zat het ook al weer? De onderneemster wil haar twee Kleine Prins-winkels (kinderboeken- en kantoorboekhandel) aan de Slijkstraat samenvoegen tot een grote, nieuwe Weesper Boekhandel in het grote leegstaande winkelpand aan de Nieuwstad. Hier zat tot voor kort Scapino. Het wordt veel meer dan een winkel met boeken. Inspiratie, ontmoeting en beleving, zo zijn de termen waarin Scheffer denkt. De bank stapt er echter niet in, dus moet Scheffer het volledig hebben van kleine particuliere investeerders. Met de eerste, lokaal georiënteerde crowdfundingsactie haalde Scheffer tot dusver 136.000 euro op. Uitzonderlijk veel voor een dergelijk initiatief, maar nog niet genoeg.

Rendement
Deze week hoopt ze de beslissende stap te zetten via Collin Crowdfund, dat is gericht op investeringen in het MKB. Binnenkort (afhankelijk van de voorinschrijvingen) komt het Weesper project te staan op de website www.collincrowdfund.nl. Het gemiddelde rendement bij Collin is 7,5 procent, zo meldt de website. Dat is meer dan de 3 procent op de obligaties die Scheffer eerder zelf uitgaf. Daar staat tegenover dat de inleg via Collin hoger is: minimaal 500 euro.

Ze pakken de zaak bij Collin professioneel aan. Van grondige analyses tot een gelikte videoclip. Wat ook een rol speelt, is dat de Weesper Boekhandel een onderneming moet worden van drie generaties. Want naast Nathalie zijn haar moeder Anneke Scheffer (kinderboekhandel) en haar dochter Patty van der Werf (koffiecorner) bij de onderneming in oprichting betrokken. Scheffer vindt de stap met Collin spannend, maar ze verwacht er dan ook veel van. "Tot nu toe is er nog geen enkel fonds bij Collin niet gevuld. Het benodigde bedrag is vaak al binnen enkele dagen bijeen." Ze hoopt via Collin 120.000 euro op te halen. Opgeteld bij haar eigen obligatieronde moet dat voldoende in het laatje brengen om de verbouwing te beginnen en de gedroomde boekhandel te beginnen. "Begin oktober is de Kinderboekenweek, het zou mooi zijn als ik dan al open kan zijn", zo vertelt de doortastende onderneemster.

Van de toekomst
Aan haar enthousiasme zal het niet liggen. Zelf de ziekte van Pfeiffer krijgt haar op dit moment niet klein. "Die komt nu wel heel slecht uit, maar ja, ik moet nu even door." Maar hoe zit het zakelijk geredeneerd? Als de bank er onvoldoende vertrouwen in heeft, waarom zou de particuliere belegger dan instappen? Scheffer stelt vast dat de bank vandaag de dag sowieso geen vertrouwen heeft in de boekenbranche, hoe goed het plan ook is. "Maar ík heb dat vertrouwen wel. Allereerst trekt de boekenmarkt weer wat aan, ten tweede ga ik niet geen 'gewone' boekhandel beginnen, maar heb ik een veel breder concept. Ik ben wat dat betreft goed voorbereid, onder meer via de training 'boekondernemer van de toekomst' van de Koninklijke Boekverkopersbond." Daar draait het om de 'boekhandel-plus', waarbij de 'plus' staat voor een winkel die snel kan inspelen op de vraag uit de markt en die allerlei extra's biedt: van cadeaus tot koffiecorner en van kantoorartikelen tot een "zeer spectaculaire" kinderboekenafdeling. Scheffer: "Alles is echt wel goed doorgerekend."

Als dit slaagt, zegt Nathalie Scheffer te kunnen beginnen