Simon de Waal werd zaterdag geïnterviewd door John van den Heuvel.
Simon de Waal werd zaterdag geïnterviewd door John van den Heuvel. Foto: Bob Awick

Naarder schrijft geschenkboek

NAARDEN - Hij vindt het eigenlijk wel fijn dat hij niet op straat herkend wordt, schrijver Simon de Waal. "Als ze mijn boeken, films en naam maar kennen", klinkt het vrolijk uit de mond van de 55-jarige Naarder. 125 scenario's voor films en series en 25 spannende boeken heeft hij inmiddels op zijn naam staan. Dit jaar schreef hij het geschenkboek voor de Maand van het Spannende boek 2016. Zaterdag was hij bij boekhandel LOS. Zijn parttime job als rechercheur zware misdaad bij de Amsterdamse politie beschouwt hij inmiddels als 'een hobby'.

Dat hij het geschenkboek mocht schrijven streelt deze nuchtere en sympathieke schrijver wel. Het thema Bloed in de Polder, is hem op het lijf geschreven. Hoewel het wel verschilt van zijn andere boeken; het is het eerste boek waar geen politie in voorkomt. Ook moest hij nu rekening houden met het aantal voorgeschreven pagina's van 96. Want waar hij normaal gesproken lekker kan doorschrijven en het verhaal laat ontstaan tijdens het schrijven was het voor dit boekje andere koek. "Het leek meer op het schrijven van een scenario", legt De Waal uit. "Dan ga ik meer gestructureerd te werk. Een scenario is veel meer een legpuzzel waar je van te voren over moet nadenken." Zijn volgende boek, Nemesis, dat over een maandje verschijnt, is wel weer op zijn 'De Waals' geschreven. Vraag is natuurlijk of de twee carrières, die van rechercheur en schrijver wel samen gaan en waar hij de tijd vandaan. De Waal: "Ik voel me fulltime schrijver, maar wil het recherchewerk niet missen. Het mooie daarvan is namelijk het idee dat je iets goed kunt doen. En verder moet je "gewoon snel schrijven", klinkt het nuchter. Gemiddeld schrijft hij een boek in 3 maanden tijd. De meest bekende schrijfsels van zijn hand zijn de De Waal en Baantjer boekenserie en de thrillers Cop vs Killer en Pentito. Deze laatste twee leverden hem een nominatie voor de Gouden Strop op en Pentito werd bekroond met de Diamanten Kogel 2008. Cop vs Killer was overigens ook het eerste boek dat uitmondde in een scenario.

Werkelijkheid vaak te saai
Zijn inspiratie haalt hij, hoe raar het ook klinkt niet uit zijn werk. "Dat wil ik niet", klinkt het resoluut. "Ik kom op alle gradaties in contact met mensen die iets hebben gedaan, van het stelen van een portemonnee tot moord en daarnaast met alle mogelijke soorten slachtoffers. Om dat vervolgens te gebruiken voor entertainment is voor hem een no go. Volgens De Waal is de werkelijkheid ook of saai, dan wel moeilijk te geloven. "Veel zaken zijn vaak niet uitdagend genoeg voor een goede verhaallijn." Kinderen als slachtoffer zul je ook niet tegenkomen in zijn boeken. "Kinderen misbruiken om emoties op te roepen", De Waal moet er niet aan denken. Stukjes die hij leest in de krant daarentegen zijn wel een bron van inspiratie. Maar juist door zijn werk als rechercheur is hij goed in staat verhalen authentiek een geloofwaardig te laten zijn. Dus daar maakt hij wel gebruik van. Hij weet hoe rechercheurs denken en voelen, hoe een en ander gaat op een plaats delict, kent de onderzoeksmethoden en snapt ook de humor die nodig is om je als rechercheur af te reageren.

Film na film
De scenario's rollen schijnbaar moeiteloos uit zijn pen. Na de serie Bureau Raampoort (op tv te zien vanaf 2014), is hij nu bezig met het scenario van twee speelfilms: een comedy met Thomas Acda en een psychologische thriller. Bureau Raampoort is de verfilming van een groot deel van de boekenserie De Waal en Baantjer. Samen met zijn collega en vriend, Appie Baantjer, die na een lange periode van 'afwezigheid' wel weer zin had om iets te gaan doen begon De Waal in 2009 aan deze serie politieboeken. En hoewel het er in eerste instantie niet om begonnen was, een boek was uiteindelijk wel het resultaat van de samenwerking. Twee jaar lang zat het duo De Waal & Baantjer elke vrijdag samen aan de schrijverstafel. Halverwege het derde boek overleed Baantjer. De Waal voltooide uiteindelijk nog tien boeken in zijn eentje.