Het nieuwe zwembad van 1926 omstreeks 1930 met op de achtergrond de Koelitfabriek.
Het nieuwe zwembad van 1926 omstreeks 1930 met op de achtergrond de Koelitfabriek. Foto:

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Zwembaden in Bussum

De eerste openluchtzwembaden in Nederland ontstonden in de negentiende eeuw vaak op plaatsen waar de jaagpaarden van trekschuiten konden zwemmen en zich verfrissen. Zwemmen was in die tijd iets voor jongens en mannen.

In Naarden kwam er een militair zwembad in de Binnenvestinggracht. Bussumers konden in zanderijsloten zwemmen in de omgeving van waar veel later de Frederik van Eedenweg kwam. In 1903 kwam daar ook het eerste officiële zwembad. De sloot eindigde daar en was breder om de zandschuiten de gelegenheid te geven tot draaien. Het werd het Forenzenbad genoemd en heeft 22 jaar bestaan. Een stuk van 25 bij 10 meter was één meter diep en een stuk van 19 bij 10 meter was drie meter diep. Later heeft men een deel van de zwaaikom voor ondiep bad geschikt gemaakt. De badmeester kon zelf niet zwemmen! Er waren 15 kleedhokjes. Jong en oud waren welkom en voor dames en heren waren er afzonderlijk vastgestelde uren. Forenzen konden 's morgens om zes uur al terecht. Het bad werd jaarlijks uitgebaggerd. Na de sloop in 1924 werd er op dezelfde plaats in 1926 een nieuwe badinrichting gebouwd. Er werden toen ook zwemlessen gegeven en de leeftijdsgrens werd 18 jaar. Ouderen konden toen naar het nieuwe zwembad aan de Meerweg. Dat was een door particulier initiatief gesticht bad dat in 1924 de poorten had geopend. Toen werd ook de zwemclub De Pinguins opgericht. Op 11 mei 1932 werden de opstallen van het zwembad aan de Huizerweg door brand verwoest. Er werden toen plannen gemaakt om een nieuw jeugdzwembad te stichten. Dat kwam in 1937 gereed en was aangelegd achter de schooltuintjes bij de Isaac da Costalaan.

Klaas Oosterom

Bron: Artikelen uit 1969 van A.H. Wedman in De Korrel, personeelsblad van de gemeente Bussum. Met dank aan mevrouw Wedman-van 't Maalpad.

Het eerste zwembad aan de Huizerweg vlak na de aanleg in 1903.
Afbeelding