Een zwembad in Bussum en Naarden is dat nodig? Er komt onderzoek naar het sluiten van de Lunet in Naarden.
Een zwembad in Bussum en Naarden is dat nodig? Er komt onderzoek naar het sluiten van de Lunet in Naarden. Foto: Jessica de Jong

De Lunet slachtoffer
van bezuinigingen?

Vervolg van de voorpagina

De gemeente moet dus vanaf nu structureel enkele miljoenen euro's gaan besparen. Afgelopen maanden werd de perspectiefnota opgesteld. Dat stuk vermeldt waar de gemeente geld aan gaat besteden en waar het de geldkraan wat meer dicht gaat doen. Er werd gezocht naar bezuinigingen ter waarde van 3,8 miljoen euro. De volgende punten kwamen onder meer naar voren. Let op: het gaat nog om voorstellen, de gemeenteraad moet er nog haar zegje over doen.

* Iets nodig van de gemeente? Bussum is de plek waar u moet zijn. Het college wil de servicepunten in Naarden en Muiden sluiten omdat het aantal bezoekers beperkt is. In Muiden komen 52 mensen per maand langs, in Naarden 49. De bezuiniging zou 50.000 tot 100.000 euro zijn.
* Zwemmen in Gooise Meren? Dat kan nu nog in Bussum en in Naarden. Men wil de twee samenvoegen. Sluiting van zwembad De Lunet in Naarden zou een optie zijn. Dit moet wel verder onderzocht worden. Men begint alvast het onderhoud terug te schroeven. Dat bespaart nu al.

* Voor de bibliotheek; minder subsidie en wellicht minder vestigingen. Een bibliotheekbus kan een optie zijn. Ook kan er gekeken worden naar bezuinigen en moeten de inkomsten omhoog. De besparing? Ergens tussen de 250.000 en 1.479.000 euro.

* De subsidie afbouwen voor Spant!, dat scheelt 10.000 tot 25.000 euro op de begroting.

* Voor de 'mooiste dag van je leven' gaat de rekening met 140 euro omhoog. Stadhuis Naarden is de populairste plek om te trouwen en jaarlijks worden in de hele gemeente 85 huwelijk gesloten. Dit levert bijna 12.000 euro op.

Subsidie op Spant! wordt langzaam afgebouwd

* Momenteel heeft Gooise Meren 3 gemeentewerven. Dat is teveel voor de werkzaamheden voor Gooise Meren. Het college wil twee werven afstoten, te weten de gemeentewerf aan de Huizerweg in Bussum en de werf aan de Tesselschadelaan in Muiderberg. Extra inkomsten: 100.000 euro.

* Het college wil kleine stukken groen verkopen. Dit leidt tot lagere onderhoudskosten en hogere opbrengsten.

Het gemeentebestuur heeft nog veel meer scenario's bekeken. Per keuze werd ook gekeken naar de gevolgen en het draagvlak. Er werd onder meer ook geopperd om ambtenaren zelf hun boterham mee te laten nemen en zelf een doekje over hun bureau te laten halen. Dat zou eveneens geld besparen, maar het gemeentebestuur heeft daar dan na beraad weer net niet voor gekozen. Datzelfde geldt voor onder meer het verminderen van het aantal boa's, het omlaag schroeven van het onderhoudsniveau van de openbare ruimte of het heffen van hogere toeristenbelasting.

Waar de gemeente echt op gaat besparen moet volgend week woensdag helder worden: dan worden alle punten behandeld door de gemeenteraad.