Eilandjes met planten en verder veel gras.
Eilandjes met planten en verder veel gras. Foto: Bob Awick

'Binnenkijken' bij een aantal tuinen

BUSSUM - Het jaarlijkse Open Tuinen Weekend staat weer voor de deur. In Bussum zijn dit weekend drie tuinen te bezoeken, in Naarden stellen vier bewoners hun tuin open voor publiek. Een unieke kans volgens Julia van Otterloo van Groei en Bloei, de grootste tuinenvereniging van Nederland.

Een van de tuinen in Bussum is van de familie van Gooswilligen, gelegen aan de Koningslaan 12. Deze tuin draagt de illustere naam 'Rust Wat'. Dat moeten we volgens de heer des huizes niet te letterlijk nemen, want gemiddeld is hij toch wel één dag per week bezig met het onderhoud. In aanloop naar de het Open Tuinen Weekend stopt hij er nog wat extra uurtjes in. "Vooral nog wat randjes knippen en snoeien", vertelt Van Gooswilligen. De tuin van 800m2 is volgens hem een echte tuin voor liefhebbers. Veel gras, grote bomen, prachtige rododendrons, een imposante cornus, veel trosrozen en een terras.

In de dertig jaar dat de familie er woont is er wel een en ander veranderd in de tuin. Van Gooswilligen heeft vooral gras en bloeiende planten toegevoegd. Een zorgvuldige selectie van onder meer trosrozen, azalea's, rododendrons en andere bloeiende planten. "Ik zorg er voor dat er altijd iets in de bloei staat." De bomen langs de erfgrens stonden er al. Ze zijn vooral groter gegroeid.

De tuin aan de Koningslaan is dit jaar alleen op zaterdag te bezoeken. Voorgaande jaren deed Van Gooswilligen beide dagen mee. Dit jaar wil hij wel eens op zondag een kijkje nemen bij de andere deelnemers.

Voorzitter
Van Gooswilligen zat 17 jaar in het bestuur van Groei&Bloei Gooi-Noord, dat de open tuindagen organiseert. Zestien jaar was hij voorzitter, dit jaar droeg hij het stokje over. Meer informatie en deelnemende adressen zijn te vinden op www.gooi-noord.groei.nl.