Petra Olgers en Janine Beulink organiseren een thema-avond in de Fairtrade-week.
Petra Olgers en Janine Beulink organiseren een thema-avond in de Fairtrade-week. Foto: Bob Awick

Modern milieuactivisme in een light jasje van film en discussie

BUSSUM - Een beter milieu begint bij jezelf. Dat lijkt nog steeds de boodschap te zijn om toch nog rooskleurig naar de toekomst te kijken, gezien de ellende in de wereld. Door zware thema's aan te kaarten, maar deze in een light jasje van een filmavond en debat te stoppen, hopen Petra Olgers en Janine Beulink mensen bewuster te maken.

door Jessica de Jong

Olgers, voorheen voorzitter van de Milieuraad Bussum, heeft het over modern milieuactivisme: lekker een avondje naar de film, maar ondertussen wel een belangrijke boodschap meekrijgen en thuis iets kunnen doen om de wereld iets beter te maken. "We willen de boodschap niet te zwaar verpakken. Je kunt wel hele heftige thema's voor je kiezen krijgen, maar wij willen weten: hoe raakt dit mij nou en wat kan ik er zelf aan doen?

Succesformule
De formule die ze samen met Janine Beulink van Filmhuis Bussum hiervoor ontwikkelde, blijkt goed te gedijen in de regio. "Het is altijd volle bak", vertellen ze. Beulink legt uit waarom deze avonden zo succesvol zijn. "Het evenement vindt één keer per jaar plaats. We tonen altijd een actuele film die een heftig thema aansnijdt. Soms zijn de verhalen erg, komen de kijkers met tranen in hun ogen uit de filmzaal. Daarna willen wij hoop geven. De mensen handvatten bieden, het gevoel geven dat ze hier zelf ook iets aan kunnen doen. Dat doen we door sprekers uit te nodigen, maar ook door lokale ondernemers met elkaar in debat te laten gaan."

Of het nu gaat om de opwarming van de aarde, de ontbossing, het uitsterven van de bij of het produceren van kleding door kinderarbeid, Janine Beulink vertelt dat je er ook thuis enige invloed op kunt uitoefenen. "Ik vroeg mijn supermarkt tig keer waarom ze geen biologische kip verkochten. Ik diende een klacht in bij het hoofdkantoor. En ja hoor: het ligt nu in de schappen. Het is zoiets makkelijks, maar je kunt als consument hier toch invloed op uitoefenen."
Olgers geeft een ander voorbeeld: "Als je een T-shirt koopt voor een euro, dan weet je gewoon dat daar iets niet netjes is gegaan. Het zou om kinderarbeid kunnen gaan. Je kunt eens in de winkel vragen of ze weten waar het kledingstuk is gemaakt. Of kiezen om een T-shirt te kopen dat iets duurder is."

Olgers: "Je hoeft hier overigens echt niet in door te slaan. Je kunt het toch nooit 100 procent goed doen. Maar wees bewust. Denk eens na voor je iets koopt. Stel eens een vraag. Als het gaat om eerlijk eten dan denk ik niet dat het verkeerd is om daar net eens wat meer aandacht aan te besteden. Als je eens een keer iets fairtrade of biologisch koopt, dan geeft dat een ander, iets beter gevoel." Beulink: "Fair trade, het afschaffen van e-nummers, puur: het zijn allemaal thema's die nu spelen. We realiseren ons steeds meer dat dingen anders moeten. Als je mensen bewust wilt maken, dan start dat met het geven van informatie. En die verpakken wij in een leuke avond."

Film is steengoed
Het belangrijkste is dat de film steengoed is. "We gaan niet inboeten op de kwaliteit. We hebben het ook een keer uitgesteld omdat we de film nog niet konden krijgen. We hebben het evenement zelf gekoppeld aan de Fairtrade-week. Leuk is dat de film 'Silent Land' pas net in première is gegaan. Petra Olgers was erbij in Tuschinski en daar heeft ze ook hoofdrolspeelster Moon ontmoet.

'Ook hier in Nederland kun je als consument invloed uitoefenen'

Voor de film volgde Jan van den Berg gedurende vier jaar de jonge Cambodjaanse vrouw Moon, die vecht voor het behoud van haar landbouwgrond en voor haar droom organisch voedsel te verbouwen.
Daartegenover staat het verhaal van een van de rijkste grootgrondbezitters van Cambodja, die ook van een betere toekomst voor zijn land droomt. Moon werkt hard om in leven te blijven. Ze ziet om zich heen hoe een kleine elite alle macht heeft, winst maakt met de illegale verkoop van land en het verjagen van de erop wonende boeren en het jarenlang braak laat liggen. De boeren noemen het silent land: the fight for fair food.

De film- en debatavond is op woensdag 2 november om 20.00 uur in Filmhuis Bussum.

Hoofdrolspeelster Moon bij de première in Tuschinski Amsterdam.