Het organisatieteam, met derde van rechts Mariam Bhoelai.
Het organisatieteam, met derde van rechts Mariam Bhoelai. Foto: Bob Awick

Het Hindoeïstisch feest Divali krijgt een plekje in Bussum

BUSSUM - Iedereen is welkom. Jong, oud, arm, rijk, groot, klein, man, vrouw, gelovig of niet gelovig. Het divalifeest dat Mariam Bhoelai met andere vrijwilligers van Versa Welzijn organiseert voor vrijdag, overmorgen, staat dan ook voor verbondenheid en naastenliefde.

Divali is een van oorsprong Hindoeïstisch feest dat in India groots wordt gevierd. Bhoelai: "Het is het feest van overwinning van goed op kwaad, van het licht op de duisternis. We verwelkomen het licht in het leven."

Hoe Bhoelai op het idee kwam? Het is volgens haar tijd voor iets positiefs en in het divalifeest, dat in India wordt gevierd op 30 oktober, vond ze een mooi haakje. Zelf is ze geboren in Sneek, maar ze heeft Indiase roots. Ze ziet Bussum als een multicultureel dorp dat kiest voor verbondenheid en naastenliefde en daar sluit het feest wat haar betreft goed bij aan. "Door die verbondenheid ontwikkelen we respect voor elkaar en zien we de eenheid in de diversiteit." Samen met nog zeven anderen organiseert ze deze bijzondere avond, waarbij de opzet er wel iets anders uitziet dan bij het oorspronkelijke feest."

"Normaal gesproken blijf je thuis met Divali. Het is een familiefeest dat binnen het gezin gevierd wordt om de godin van het licht bij je thuis uit te nodigen", legt Bhoelai uit.

'Bussum is een multicultureel dorp en daar sluit Divali op aan'

Het clubje organisatoren wil het graag met zo veel mogelijk mensen vieren en de plek die ze daarvoor hebben uitgekozen is wijkcentrum Uit-Wijk aan de dr. Schaepmanlaan 10.

Lichtpuntjes
Er zijn die avond in Uit-Wijk niet alleen figuurlijke lichtpuntjes, zoals de hoop en het succes die onlosmakelijk met het binnenhalen van het licht zijn verbonden. Er worden echt lampjes van papier gemaakt en lichtjes aangestoken, vertelt Bhoelai.

Verder wordt er gedanst, gepraat, gelachen en kunnen kinderen lekker knutselen: ingrediënten voor een bijzondere avond en mooie herinneringen. Ze hoopt dat veel mensen uit Bussum vrijdag het feest met hen komen vieren. "Er is zeker plek voor 50 mensen."

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Be human first.