Vrolijke kleuren en versieringen.
Vrolijke kleuren en versieringen. Foto: Sjoerd Stoop

Welk vrolijk kleurplaatje zal het gaan worden?

Vervolg van de voorpagina

GOOISE MEREN - Wat vast staat is dat het gemeentewapen een vrolijke bedoeling wordt. De 'kern' staat wel zo'n beetje vast. De tweekoppige adelaar (Naarden) in het midden wordt omringd door boekweitkorrels (Bussum). De kleuren blauw, wit en de kroon en zeemeermin en zeemeerman (Muiden) zijn optioneel en komen terug in verschillende combinaties.

De wapens zijn samengesteld uit elementen van de wapens van Naarden, Muiden en Bussum. De vraag is of een willekeurige inwoner van Bussum weet hoe het wapen van Muiden eruitziet en vice versa. Met name de zeemeermin geeft het gemeentewapen een ludiek en vrolijk tintje - vooral voor degenen die het voor het eerst zien.

Dat een wapen té druk kan worden, is een feit. Dat heeft men bij de buren in Wijdemeren al meegemaakt. Daar werd het wapen eerst samengesteld uit allerlei onderdelen van de voormalige vijf gemeenten. Dat werd zo'n ratjetoe dat het werd afgewezen. Pas jaren later werd een definitief gemeentewapen geïntroduceerd. Dat risico zal men in Gooise Meren niet lopen: de ontwerpen zijn door de Hoge Raad van Adel zelf gemaakt.

Wel zal het wapen er lekker uitspringen in het Gooi. Denk bijvoorbeeld aan het eenvoudige blauwe schild met de letter S van de gemeente Laren erop of aan het blauw-wit-blauw gestreepte wapenschild van Weesp.

Burgers mogen kiezen
De gemeente wil graag weten welke variant de voorkeur heeft. De gemeenteraad weegt de resultaten van deze raadpleging mee in haar beslissing. Wie ook wil kiezen kan zich aanmelden bij het burgerpanel via www.gooisemerenspreekt.nl.