Het C'est La Vie-Huis komt aan de Rijksweg 2 in Naarden.
Het C'est La Vie-Huis komt aan de Rijksweg 2 in Naarden.

'Een huis voor de gemeenschap'

NAARDEN - Bouwvakkers die in en uit lopen, bouwtekeningen die in de schuur hangen, stof dat opdwarrelt en brokstukken die naar beneden vallen. De verbouwing van het voormalige notariskantoor is begonnen. En dat is goed nieuws, want als alles volgens planning verloopt kan het C'est la Vie-Huis aan de Rijksweg in februari 2017 worden geopend.

door Jessica de Jong

Het was nogal een lastige situatie waar initiatiefneemsters Margot de Bekker en Marina Bol zich bij aanvang in bevonden. "We hadden wel dit pand op het oog, maar geen geld. Een starterslening zat er zonder huurcontract niet in. Voor fondsenwerving hadden we ook eerst een pand nodig. Het was een negatief cirkeltje waarin we bleven ronddraaien." Toch lachte het geluk de twee toe toen ze in maart in contact kwamen met een particuliere investeerder. "Dat was geweldig, want dat betekende dat we officieel van start konden."

Bijna-thuis huis
Het bijna-thuis huis is bedoeld voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Ze kunnen hier sterven, of juist even op krachten komen. Maar de gasten kunnen ook een tijdje blijven zodat de mantelzorger thuis even tot rust komt. "We hebben acht kamers en negen bedden zodat we ook een echtpaar kunnen opvangen. Er is 24 uur per dag verpleegkundige zorg aanwezig en samen met de vrijwilligers en de zorgmanager worden de gasten zo goed mogelijk verzorgd." Achter op het terrein staat ook nog een kil aandoende garage. Die moet over een paar maanden worden omgevormd tot een volwaardige familiekamer. Het wordt de plek waar de gasten hun familie in alle rust kunnen zien of waar de dominee of uitvaartondernemer elkaar kunnen spreken.
"Geld voor de inrichting is er wel, maar alles moet nog geïsoleerd en opgeknapt worden. Het zijn zaken waar je gedurende het proces tegenaan loopt. Het traject is hobbelig verlopen en ook dit probleem zullen we zien op te lossen." Ze krijgen veel hulp van vrijwilligers. Er zijn er al rond de 60 die medewerking hebben toegezegd. "Met het onderhoud van de tuin, voor het halen van boodschappen, om avondeten te koken, noem maar op. In totaal hebben we zeker 100 mensen nodig."
Ze denken dat er veel vraag naar is. "De transferverpleegkundigen staan te trappelen tot wij open gaan. Ze hebben patiënten die niet in het ziekenhuis kunnen blijven, maar niet naar huis kunnen. Daarnaast horen we via huisartsen dat er veel behoefte is. Zij kennen veel mensen die thuis wonen, maar bij ons beter op hun plek zouden zijn. We hebben dus aan de ene kant hospicezorg voor mensen die nog slechts drie maanden te leven hebben en aan de andere kant tijdelijke opvang voor mensen die ongeneselijk ziek zijn en thuis niet terecht kunnen."
Het C'est la Vie-Huis moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook wanneer mensen de kosten niet kunnen dragen. "De Stichting Vrienden Van zorgt voor een potje voor de mensen die de eigen bijdrage niet kunnen betalen. Ook zoeken we steun bij kerken die wellicht iets voor mensen van hun kerk kunnen betekenen: in de vorm van een financiële bijdrage of door het aanmelden van gasten die baat hebben om hier te worden opgevangen. Daarnaast hopen we op een vergoeding vanuit de gemeente. Die hebben immers potjes voor mantelzorg / huishoudelijke hulp en dergelijke. Het is ook gebruikelijk dat zo'n partij een bijdrage levert."
Het duo heeft het huiswerk goed gedaan en doet door het hele land ideeën op die ze hier op de grens van Naarden en Bussum graag willen toepassen. "We hebben een ANBI-status waardoor we ook een goed doel zijn waar mensen een donatie aan kunnen doen. We zijn al door zo veel mensen geholpen, dat is echt geweldig. Van 100 euro van iemand die zelf net rond kan komen tot een paar ton van de Stichting Roparun voor de inrichting van het pand. Wat we nog zoeken zijn extra vrijwilligers en donaties. We denken ook aan gratis producten van lokale ondernemers zoals een bos bloemen die niet verkocht wordt op zaterdag of kortingen. Betrokkenheid is belangrijk: we willen een huis voor de hele gemeenschap worden."