Joris van Huijstee wil eenzame mensen met elkaar in contact brengen.
Joris van Huijstee wil eenzame mensen met elkaar in contact brengen.

'Als je veel alleen bent, dan krijg je van een praatje al een goed gevoel'

NAARDEN / BUSSUM - Joris van Huijstee uit Bussum is de bedenker en ontwikkelaar van de zogenoemde Raendel-app. Het enige wat je hoeft te doen is de app op je telefoon te zetten en dan gaat er een wereld open voor de gebruikers die op zoek zijn naar contact.

door Jessica de Jong

Van Huijstee zit momenteel tijdelijk in Naarderheem. Daar wordt hij verzorgd en oogt hij op zijn gemak. Hij prijst het personeel en het eten. Hier is hij ook niet alleen. Hij wordt omringd door mensen. Toch is eenzaamheid wel een onderwerp waar de Bussumer veel mee te maken heeft en heeft gehad.
Van Huijstee heeft een achtergrond in de verkoop, maar is momenteel 100 procent afgekeurd. "Ik heb veel tegenslagen gehad. Ik heb het syndroom van Asperger en kan hierdoor goed in details denken. Mijn doel is om mijn eigen geld te verdienen door van de app een succes te maken."

Behoefte aan contact
Daarvoor heeft hij zeker 10.000 gebruikers nodig. Allemaal mensen die behoefte hebben aan contact. "Ik ben twee jaar terug begonnen met Raendel. De gebruikers kunnen hiermee berichten naar elkaar sturen of bellen via internet. Er komt heel veel bij kijken, maar ik heb alles goed uitgedacht. Het idee ontstond toen ik merkte dat ik na een paar dagen niemand gesproken te hebben een praatje maakte met de loodgieter. Dat maakte mijn daggevoel al beter. Deze loodgieter kwam niet uit mijn wereld, ik kende hem niet, we deelden waarschijnlijk ook niet dezelfde interesses. Het ging mij ook niet om iets meer van die man te willen. Alleen een contactmoment. Dat bracht mij op het idee voor de app die mensen verbindt die behoefte hebben aan contact."

Verlichtend
"Als je veel alleen bent, dan kunnen je gedachten vastlopen. Een gesprekje kan vaak een verlichtend gevoel geven. Hierbij heb ik er wel voor gezorgd dat dit zo anoniem mogelijk kan, met volledige controle over privacy. Aanmelden zonder telefoonnummer bijvoorbeeld. En je ziet ook niet wanneer de ander je bericht heeft gelezen. Ik heb hier veel aandacht aan besteed omdat ik niet wil dat er misbruik van gemaakt kan worden."

De app heeft nu ongeveer 2100 gebruikers. "Ik heb al gehoord dat veel mensen er leuke contacten aan hebben overgehouden. Ik ken ook een verhaal van twee mensen die hierdoor een relatie met elkaar kregen. Zelf heb ik er ook mee gecommuniceerd, maar ik maak dan altijd al snel bekend dat ik de maker van de app ben. Ik ben dus meer bezig om te kijken of alles werkt dan dat ik zelf hier mijn contacten uit haal."

'De app verbindt mensen met elkaar die behoefte hebben aan contact'

Zelf doet hij wel eens contact op bij het Maatjesproject waar af en toe mensen samen kunnen komen. "Hiervoor moet je natuurlijk wel de deur uit durven. Zelf vind ik dat ze bij zo'n inloopspreekuur tegen je praten alsof je een kind bent. Ook staart de leiding je aan. Het voordeel van mijn app is dat je wel privacy hebt en je deze kunt aanzetten wanneer je wilt."

Van Huijstee vindt het een prettig idee dat de app ook een eerste aanzet kan zijn voor mensen om naar buiten te gaan. "Je kan, omdat er gps in de app zit, van elkaar zien hoe ver je je van elkaar bevindt. Soms heb je er geen idee van dat iemand 500 meter verderop ook eenzaam is. Als je dan samen een kopje koffie gaat drinken, dan breng je twee eenzame mensen samen die dan opeens een stuk minder eenzaam zijn. En dat kan dus iedereen zijn. Van iemand die zijn partner is verloren tot en met een huisvrouw die overdag graag eens koffie gaat drinken met een vriendin."