Als alles volgens plan verloopt komen er op 27 maart weer topamateurs naar Weesp.
Als alles volgens plan verloopt komen er op 27 maart weer topamateurs naar Weesp. Foto: André Verheul

Hard werken aan volgende Wielerronde

WEESP - Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan de volgende Weesper Wielerronde. Als alles volgens plan verloopt denderen er op zondag 27 maart toch weer honderden renners door het centrum van Weesp.

door Sjoerd Stoop

Dat er een grote kans bestaat dat er toch weer een volgende wielerronde komt, mag opvallend worden genoemd. Lang leek het erop dat de ronde van afgelopen jaar de laatste was nadat de stuwende kracht ander de ronde, Jan de Wee, overleed. Enkele trouwe medewerkers besloten echter vlak na het wegvallen van De Wee de schouders te zetten onder hoe dan ook nog één ronde. "Als eerbetoon aan Jan", vertelde Rico van Onna namens het groepje op Radio Weesp.

Vanwaar het plan om tóch een ronde te houden?
"Een van de mensen van ons groepje, Bert Gentenaar, heeft Jan op zijn sterfbed beloofd dat er hoe dan ook nog één ronde zou komen als eerbetoon. Zo'n belofte moet je nakomen. Bert heeft een groepje mensen verzameld en vanaf dat moment begonnen we met werken. We gaan er met z'n allen vol voor om de ronde op poten te zetten. Hoe dan ook voor één keer, maar het zou zomaar kunnen dat het vaker lukt."

Wat gaat er exact gebeuren?
"We gaan de ronde in principe houden zoals het al was, zoals Jan het al jaren deed. Dat betekent dat de beste amateurs van het land weer naar Weesp komen om te koersen over een prachtparcours. Daarnaast werken we aan wat extraatjes. We werken onder meer aan een ronde voor triatleten, want daar heeft Weesp er tenslotte veel van. We zitten vroeg in het seizoen en hopen daarom dat het voor veel triatleten weer gaat kriebelen en dat ze op de fiets stappen en meedoen."

'Een paar weken van tevoren hakken we de knoop door'

Hoe staan de zaken ervoor?
"Achter de schermen werken we al een aantal maanden aan de ronde. We hebben veel vergaderd en heel veel geregeld. De ronde staat al vermeld op de kalender van de KNWU, dus de renners kunnen zich al aanmelden. Het gaat er ons vooralsnog om dat we voldoende sponsors verzamelen om de ronde te kunnen betalen. Dat wordt de grootste klus. Zoals gezegd doen we het vooral als eerbetoon aan Jan en vooral daarom hopen we dat de trouwe sponsors nog één keer meehelpen."

Wanneer weten we of het echt lukt?
"We hakken pas een paar weken van tevoren de knoop definitief door. De komende weken gaan we hard doorwerken om te zorgen dat alles goed komt."