Onthulling van het eerste signaleringsbord dat de wijk over een BuurtWhatsAppgroep beschikt
Onthulling van het eerste signaleringsbord dat de wijk over een BuurtWhatsAppgroep beschikt Foto: Christian Pfeiffer

Dit bord zegt tegen eenieder met snode plannen: de buurt is alert

WEESP - Met een flinke ruk aan het touw onthulde burgemeester van Bochove vorige week het eerste buurtWhatsApp- waarschuwingsbord in Weesp. Dit bord staat bij de entree van Aetsveld. Andere buurten zullen volgen. Beate van Bragt van de Facebookgroep Weesper Burgerwacht is enthousiast dat de gemeente het initiatief van een buurtWhatsAppgroep omarmt.

door Ruth van Kessel

Het bord waarschuwt eenieder met snode plannen dat er in de wijk een groep actief is die elkaar bij onraad zal waarschuwen. De deelnemers zijn herkenbaar aan de sticker op hun raam of deur met de tekst 'Ik ben bij de burgerwacht' en vertelt de persoon met slechte bedoelingen de boodschap: pas op, als ik zie dat je wat van plan bent meld ik het aan de politie.

Kan iedereen meedoen?
"Je moet ouder zijn dan 21 jaar en in Weesp wonen of hier ondernemer zijn. De WhatsAppgroep loopt via de Facebookpagina Weesper Burgerwacht. De beheerders screenen of iemand geschikt is om deel te nemen. Wie niet op Facebook zit, kan zich met een identiteitsbewijs in kinderkledingwinkel Kladden in de Nieuwstraat melden. Hier is ook de raamsticker verkrijgbaar."

Hoe werkt het?
"Als er iets gebeurt in Weesp dan wordt dat gemeld op de Facebookpagina van de Weesper Burgerwacht. Afhankelijk van de ernst gaat het de WhatsAppgroep in, zeker in het geval dat het belangrijk is dat veel mensen weten dat er iets aan de hand is, zodat de politie snel kan worden ingeschakeld."
Het is niet de bedoeling dat mensen er zelf op af gaan?
"Nee, wij raden mensen af om zelf in actie te komen. Als het spoed heeft waarschuw direct de politie en waarschuw daarna andere Weespers via de Facebookpagina en/of de WhatsAppgroep. Waarbij er op de Facebookpagina ruimte is om wat breder je zorgen te delen en de Whatsappgroep bedoeld is voor korte mededelingen. Bijvoorbeeld: ik heb iets gesignaleerd, ik ga nu naar buiten om te kijken wat er aan de hand is."

Jullie wijzen mensen op hun eigen verantwoordelijkheid?
"Ja, kom in actie als je iets verdachts ziet. Zoals onlangs het item van die vrouw die op haar hoofd werd geslagen bij de Meidoornflat. Dit leidde tot veel reacties op de Burgerwachtpagina. Wij zeggen dan: als je denkt te weten wie de dader is, meld het aan de politie."

Hoeveel WhatsAppgroepen zijn er?
"Vijf, met inmiddels ruim 190 deelnemers verdeeld over de wijken. Nu er meer bekendheid is groeit het hard, net als de Weesper Burgerwachtgroep met nu zo'n 750 leden. Aetsveld heeft de grootste WhatsAppgroep, maar in Leeuwenveld hebben we nog geen beheerder. Het zou fijn zijn als die opstaat."

'Pas op, als ik zie dat je wat van plan bent bel ik de politie'

De gemeente ondersteunt het initiatief?
"Al voor de jaarwisseling nam de gemeente contact op met de Weesper Burgerwacht omdat ook zij speelden met het idee van een WhatsAppgroep. Toen ontdekten ze dat dat er dus eigenlijk al was in Weesp. Nu is er regelmatig overleg en faciliteert de gemeente ons met bijvoorbeeld de waarschuwingsborden en stickers."
Wordt Weesp hierdoor veiliger?
"Mensen met snode plannen krijgen het in ieder geval niet gemakkelijk."

Vorige week organiseerde de gemeente in samenwerking met Slachtofferhulp en de politie op drie avonden een informatiemarkt over veiligheid in Aetsveld. Naast informatie over veelgebruikte inbraakmethoden en inbraakpreventie was er ook aandacht voor de Weesper Burgerwacht en de buurtWhatsAppgroepen.