Ruim 80 auto's worden gecontroleerd door politie, Belastingdienst, gemeente, financiële recherche en vreemdelingenpolitie.
Ruim 80 auto's worden gecontroleerd door politie, Belastingdienst, gemeente, financiële recherche en vreemdelingenpolitie. Foto: Christian Pfeiffer

Vier uur controleren bij station: zeven auto's in beslag genomen

WEESP - In de strijd tegen inbrekers grendelde de politie vorige week woensdag de noordkant van Weesp af met een grote verkeerscontrole bij het station. Het resultaat? Ruim 150.000 euro aan openstaande belastingvorderingen en zeven in beslag genomen auto's.

door Christian Pfeiffer

"Waarom ben ik stilgezet? Wat heb ik gedaan? Jullie moeten mij altijd hebben!" Uit een kleine auto klinkt luid gesputter door een jonge jongen. Hij is zojuist door een motoragent meegenomen naar de controleplek aan het Stationsplein. De auto staat blauw van de sigarettenrook, de bijrijder laat zijn stoel in de ligstand zakken en trekt zijn petje over zijn ogen. Hij heeft er geen zin in. De agenten leggen rustig uit dat de jongen heus niet staande is gehouden uit willekeur. Zijn kenteken liet bij controle in het systeem een waarschuwing zien. Er is iets aan de hand. Maar de jongen weerlegt dat en daarbij maakt hij gebruik van veel handgebaren en krachttermen. "Discriminatie", brult hij. Na tien minuten discussiëren wordt hij meegenomen naar een rustiger plek. Daar blijkt de echte reden waarom hij is stilgezet: hij heeft 1300 euro aan belastingvorderingen openstaan. Zijn grote mond verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Het is twee uur eerder, rond de klok van drie uur 's middags, als operationeel commandant van de dag Wout voor een groep van zo'n vijftig agenten in het bureau van Naarden de oorlog verklaart aan inbrekers. "We gaan inbrekers het leven zuur maken", zo zegt hij. De briefing doet militair aan en laat de omvang zien van de organisatie die achter een controle schuilgaat. Niet alleen in Weesp is het vandaag raak, er zijn ook grote controles in regiogemeenten als Huizen en Hilversum. Een offensief van drie dagen tegen inbrekers die de laatste maanden dankbaar gebruik hebben gemaakt van de donkere winterdagen. "Inbrekers hebben in onze regio topprioriteit", zo verduidelijkt Wout.

Samenwerking
Bij de controles hebben daarom verschillende instanties de handen ineengeslagen: van Belastingdienst, gemeente Weesp tot financiële recherche. Achter in de zaal zitten twee onopvallende mannen op hun stoel. Alleen de pistolen om hun gordel verraden dat ze van de politie zijn: rechercheurs zoals ze alleen in televisieprogramma's lijken voor te komen. "Vreemdelingenrecherche", verklaart een zich nader. "Als jij je legitimeert met iets anders dan een Nederlands id-bewijs kom je bij ons uit."

Na de briefing vertrekt de colonne. Een deel gaat naar Weesp voor de grote verkeerscontrole. Dat lijkt in eerste instantie niet meteen gericht op het vangen van inbrekers, maar schijn bedriegt. De politie wil juist zichtbaar aanwezig zijn op straat. Dat schrikt eenieder met snode plannen af, zo is de gedachte. En eerlijk is eerlijk, alle andere dingen die worden opgemerkt bij zo'n controle zijn natuurlijk meegenomen. Weesper wijkagent Arjan Landzaat heeft de leiding over de controle in Weesp. Motorrijders rijden op en neer door de Nijhoffstraat, de Leeuwenveldseweg en de Korte Muiderweg en zo wordt de hele noordkant van Weesp gecontroleerd.

Ook ruim 150.000 euro aan openstaande belastingschuld geïnd

Bij het station staat belastingdeurwaarder Erik. Ruim twee meter lang, breedgeschouderd en geoefend vechtsporter. Normaal gesproken gaat hij de deuren langs, maar voor dit soort controles maakt hij graag tijd. Hij en zijn collega's van de Belastingdienst zijn vandaag in de meerderheid. De meeste boetes worden bij dit soort gelegenheden namelijk niet door de politie uitgeschreven maar door de Belastingdienst, die achterstallige vorderingen int. Dat kan oplopen tot duizenden euro's. Daarvoor hebben ze een mobiel kantoor meegenomen, compleet met verwarming. En inderdaad: naarmate de tijd verstrijkt zijn het vooral de deurwaarders van de Belastingdienst die het druk hebben. Erik, opvallend lief als hij begint te praten, zegt: "Kijk. Uiteindelijk moet je betalen, dat is ook de boodschap die we hier overbrengen. Je kan hier direct pinnen of we nemen de auto in beslag. Want als zij niet betalen, dan betalen wij als maatschappij het."

"Nee, nee, nee, meneer. Ik had mijn telefoon niet vast", een keurige zakenman op leeftijd in een statige BMW is zojuist binnengebracht door een van de motorrijders. Die betrapte hem op het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden. De zakenman is het daar overduidelijk niet mee eens en geeft een waterval van redenen op waarom hij onschuldig is. "Meneer, ik had mijn telefoon in mijn handsfreeset. Kijkt u zelf maar." Zijn verhaal maakt weinig indruk. Hij krijgt een boete en mag vertrekken.

De controle is van vier uur 's middags tot acht uur 's avonds. Ruim 80 auto's worden gecontroleerd. De Belastingdienst int uiteindelijk 152.845 euro aan openstaande vorderingen. Zeven auto's worden in beslag genomen. De politie schrijft tientallen boetes uit voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs, onverzekerd of ongekeurd rondrijden en bellen tijdens het autorijden. Arjan Landzaat: "De controlemiddag is een groot succes geweest. Door de inzet van onze ANPR scanapparatuur (automatische kentekenherkenning) tijdens de controle kregen we ook meer zicht op het doen en laten van woninginbrekers. En los van alle auto's die we staande hebben gehouden zijn we tijdens de controle ook de wijk in geweest om daar opvallend en onopvallend te surveilleren. De gemeente en de Weesper Burgerwacht waren ook aanwezig met een buurttent. Inwoners van Weesp kregen preventieadvies en er werd gesproken over de WhatsAppgroepen in Weesp. Ik denk dat we enorm succesvol zijn geweest. Het is ook goed dat alle instanties meededen. "

Belastingdienst neemt eigen kantoor mee, compleet met verwarming