Afbeelding

1998: buurtopstand tegen komst coffeeshop

WEESP - Het WeesperNieuws bestaat 25 jaar en blikt daarom elke week terug op nieuws uit het verleden. Deze week: het felle protest van de Stationsbuurt in 1998 tegen de komst van een coffeeshop in hun buurt.

Nederlands staat wereldwijd bekend om haar gedoogbeleid op het gebied van softdrugs en coffeeshops. Maar sinds de aanscherping van de criteria in 2011 hebben vele softdrugswinkels in het land de deuren moeten sluiten.

In Weesp speelt dat niet, want hier hebben we nooit een (legale) coffeeshop gehad. In de jaren negentig vond de toenmalige gemeenteraad dat er in Weesp een coffeeshop moest komen. Controleerbare verkoop van handel en gebruik in wiet en hasj paste namelijk in het lokale drugsontmoedigingsbeleid. Maar die coffeeshop is er nooit gekomen.

Bewoners van de Stationsbuurt, de buurt waar die winkel moest komen, kwamen namelijk in opstand toen de plannen concreter werden. Met spandoeken, protestborden en een flinke stapel handtekeningen trachtten zij in oktober 1998 het stadsbestuur op andere gedachten te brengen. Met succes, want de gemeenteraad (die na de verkiezingen van samenstelling was veranderd) besloot twee weken na de protestactie de coffeeshop alsnog te schrappen.

Het kan overigens goed zijn dat cannabisliefhebbers wel hebben gemeend in Weesp wiet te kunnen scoren. Volgens een niet erg actuele site die alle coffeeshops in Nederland op een rijtje heeft gezet, waren er in 't Carillon in de Nieuwstraat softdrugs verkrijgbaar. Maar in deze inmiddels gesloten coffeeshop waren echt alleen koffie en broodjes te koop.