Molen De Vriendschap is eigendom van de gemeente vanwege het culturele belang.
Molen De Vriendschap is eigendom van de gemeente vanwege het culturele belang. Foto: Christian Pfeiffer

Eindelijk inzicht in kosten Weesper vastgoed

WEESP - Hoeveel verkapte subsidies krijgen verenigingen en instanties via de verhuur van gemeentelijke gebouwen? De gemeente gaat het eindelijk onderzoeken: een jarenlange wens gaat in vervulling.

Vorige week ging de gemeenteraad akkoord met de Kadernota Maatschappelijk Vastgoed, een nieuw beleidsstuk dat handvatten moet bieden in een belangrijk overzicht dat op dit moment op het stadhuis gemaakt wordt: welke gemeentelijke gebouwen worden verhuurd aan derden, en voor hoeveel is dat dan? Wat leveren die huurders op? En wat zijn de verschillen tussen die huurders?

Volgens sommigen geeft de gemeente Weesp meer dan een miljoen euro per jaar uit aan verkapte subsidie via de verhuur van gebouwen. Waar de een voor de hoofdprijs huurt, betaalt de ander mogelijk een prikkie. Of dat echt zo is, is niet bekend, want de gemeente heeft het nooit op papier gezet.

Even wat cijfers. De gemeente Weesp heeft op het moment van schrijven 34 gebouwen in bezit voor een WOZ-waarde van bijna 40 miljoen euro. Een deel is voor de eigen huisvesting, zoals het stadhuis en de gemeentewerf. Er is ook eigendom als wettelijke verplichting, zoals de scholen. Maar er zijn ook gebouwen die vanuit cultureel of beleidsoogpunt zijn aangekocht, zoals de City of Wesopa, molen De Vriendschap of Fort Ossenmarkt. Als laatste zijn er de gebouwen die vanuit strategisch belang in bezit zijn, zoals bedrijfspanden aan de Nijverheidslaan.

Een groot deel van die gebouwen wordt vervolgens verhuurd aan anderen, zoals bijvoorbeeld de verenigingen in Fort Ossenmarkt. Maar het is nu nog niet duidelijk wie, wat, waar betaalt. Door dat inzichtelijk te maken hoopt de gemeente straks te weten of het zinvol is om het gebouw in bezit te houden en welke huurders een voordeel hebben ten opzichte van anderen.

Nu is het nog lang niet zover dat de gemeente de huren gaat verhogen of verlagen of gebouwen gaat verkopen, want de gemeenteraad heeft bij het besluit geƫist dat er niet al te kil en te zakelijk wordt gehandeld met die gegevens. En vastgoed dat het stempel 'onrendabel' krijgt kan een paar jaar later van onschatbare waarde blijken, zoals gebouw Papelaan 99. Dat stond jarenlang leeg nadat het geen school meer was, maar tegenwoordig vinden tal van maatschappelijke instanties er onderdak, samen met een kinderopvang. Was het gebouw toen meteen verkocht dan was dit niet meer mogelijk geweest.

Gemeenteraad eist: ga niet al te hard met de cijfers om

De wens voor het inzichtelijk maken van de cijfers was er al jaren, maar het plan sneuvelde al meerdere malen omdat het enorm gevoelig ligt.

Met het akkoord gaan van de gemeenteraad worden de eerste cijfers deze zomer verwacht. Elk gebouw in Weesp krijgt een eigen paspoort waarin staat wie er gebruik van maakt en hoeveel dat kost en oplevert. Dat zal ongetwijfeld een enorme discussie op gang brengen. Want niet alleen voor de gemeenteraad zal ineens heel erg duidelijk worden wie er wordt voorgetrokken in Weesp, maar ook de verenigingen en instanties onderling krijgen ineens inzicht in de huur van hun buurman.