De volgende dag was goed te zien hoe groot de schade is.
De volgende dag was goed te zien hoe groot de schade is. Foto's: Christian Pfeiffer

Na de zolderbrand: onzeker of boerderij nog te redden is

WEESP - De boerderij achter Villa America aan de 's-Gravelandseweg waarin vorige week dinsdagmiddag brand uitbrak, is er slecht aan toe. Herman Griffioen van het gelijknamige agrarische loonbedrijf laat weten dat de schade enorm is. Hij vraagt zich af of het pand gered kan worden en hoe het nou verder moet.

door Marieke van Veen -

De Weesper zat in zijn kantoor te werken toen een medewerker hem waarschuwde dat er rook uit het dak kwam. Griffioen dacht dat de man een dolletje maakte en werkte rustig verder. Maar toen ook anderen hem geschrokken kwamen roepen, begreep hij dat het menens was.

"Even later stond ik vanaf een afstandje te kijken hoe de brandweer probeerde te redden wat er te redden viel. Zelf kun je niks meer doen." De brandweer kreeg hulp uit Amsterdam, Bussum, Muiden en Hilversum en is tot diep in de avond aan het blussen geweest. Volgens de brandweer is het vuur veroorzaakt door een kachel op zolder.

Griffioen is nog steeds onthutst, maar ook strijdvaardig: "Het voorjaar komt eraan. Dan moeten we gewoon draaien, anders zijn we straks nóg verder van huis." Op het terrein van de boerderij is een noodunit geplaatst waarin een tijdelijk kantoor komt. "Een aantal medewerkers is zo slim geweest om mijn agenda te pakken en wat paperassen van mijn bureau mee te grissen. Daar ga ik zo eerst maar eens mee aan de slag." De boerderij deed ook dienst als bedrijfswoning. De compagnon van Griffioen woonde er met zijn gezin. "Zij hebben tijdelijk elders onderdak gevonden, maar dat is echt een noodoplossing. We zoeken nog een oplossing voor een langere periode."

Want dat het bedrijf en het gezin voorlopig niet in het pand kunnen terugkeren, is Griffioen wel duidelijk. "De boerderij staat nog overeind, maar daar is alles mee gezegd. Het vuur liet zich vanwege het riet onder de dakpannen lastig blussen. En ook de waterschade is enorm." De ondernemer heeft geen idee of de boerderij gered kan worden. "Het is een monument en mag dus niet zomaar worden gesloopt. Deze week komt de Rijksdienst Monumentenzorg poolshoogte nemen en dan zullen we wel meer horen."

Overleg over de aanpak: het vuur laat zich lastig blussen.
Het witte Villa America bleef gespaard.