Ingrid Dokter, Jan van Westerop en Eric Hage denken na over nieuwe woonvormen.
Ingrid Dokter, Jan van Westerop en Eric Hage denken na over nieuwe woonvormen. Foto: Ruth van Kessel

Fijn wonen gaan we zelf regelen

WEESP – Vanuit de gedachte dat ze later als ze mogelijk meer zorg en aandacht nodig hebben ook prettig willen wonen, begint een aantal Weespers een woongroep voor 50+'ers. Ze zoeken een projectontwikkelaar of een zorggroep die gelooft in hun concept en roepen andere Weespers op om mee te denken.
Woongroep Weesp bestaat nu alleen nog uit een website en een groep enthousiaste en serieuze 50+'ers die nadenkt over hun toekomst. Waar en hoe zullen we wonen, blijkt een geliefd onderwerp op verjaardagen. Hoe vaak wordt er niet gezegd op dat soort gelegenheden: als we oud zijn huren we samen een heel groot huis, zorgen we een beetje voor elkaar en hebben we het met elkaar gezelliger dan in ons eentje. Ingrid Dokter is initiatiefneemster van Woongroep Weesp: "Dat is een mooie gedachte, maar voor weinigen zal dat er uiteindelijk van komen. Het heeft me wel aan het denken gezet. Wil ik ook later een prettige woonomgeving hebben dan zal ik het nu moeten regelen. En ik ben niet de enige, we zijn nu al met zes Weespers die serieus een woongroep in Weesp willen realiseren. Maar waar en hoe? Want Weesp uit? Liever niet, alles heeft hier de juiste prettige maat, zeker als je ouder wordt."
Gelijkgestemden
Hun overleggen noemen ze de 'denktank' en vastomlijnd zijn hun ideeën over hun toekomstige woonomgeving ook nog niet, maar het zou aan een aantal voorwaarden moeten voldoen, zo vertellen drie leden van de woongroep - Dokter, Jan van Westerop en Eric Hage - aan het WeesperNieuws. Hage is met 52 jaar de jongste van het drietal, maar met haar rolstoelgebondenheid en een ziekte die haar steeds minder mobiel zal maken in de toekomst, een zeer geïnteresseerd lid. Ze sommen eerst de uitgangspunten op: zelfstandig waar kan, gezamenlijk waar het iets toevoegt; huren, zodat het geld dat bij verkoop van een eventuele vorige koopwoning aangewend kan worden voor zorg en leuke dingen; bij voorkeur verschillende culturen bij elkaar en een evenwichtige levensopbouw vanaf 50+, zodat niet iedereen tegelijkertijd 80 is. Dokter: "En het belangrijkste is dat een woongroep met gelijkgestemden veel kan toevoegen aan het sociale leven. Hoe leuk is het om samen naar het museum of wat dan ook te gaan?"

door Ruth van Kessel

Centraal in Weesp
In de optiek van de denktankers zou er centraal in Weesp een woonvorm moeten verrijzen voor maximaal 25 huishoudens. Gelijkvloers met een aantal gemeenschappelijke ruimten voor hobby's, exposities en ontmoetingen. De bewoners kennen elkaar, houden een oogje op elkaar, maar gunnen elkaar wel hun privacy.

Van Westerop: "En misschien dat grotere zorg gezamenlijk kan worden ingekocht. Dat doen wij nu al in een andere vorm in onze buurt: we zorgen voor elkaars huisdieren en plantjes, letten op elkaars huizen bij afwezigheid en kopen met elkaar de grotere dingen. Waarom zou je allemaal apart een uitschuifladder of een boormachine kopen als je het ook samen kunt doen?"

"Het past ook in de huidige tijd, waar zeker ouderen het in de toekomst financieel steeds zwaarder zullen krijgen", vindt Dokter. "De pensioenen nemen af en zorg binnen de WMO wordt alleen maar duurder. Daarbij trekt de overheid zich steeds verder terug en zullen ouderen voor zichzelf moeten zorgen." Lijkt het idee niet op de al reeds bestaande Wintertuin in Weesp? Hage: "Het uitgangspunt misschien wel, maar de uitvoering is anders: kleinschaliger, socialer en van deze tijd. Maar misschien is het inderdaad wel een Wintertuin 2.0." Dokter: "Wij gaan het liefst voor een mix aan huurwoningen, maar wel met culturele interesse als gemene deler." De woongroep is al in gesprek met Ymere en de gemeente en beide partijen staan zeker open voor het initiatief. Ymere zoekt mee naar mogelijkheden en wethouder Peter Eijking heeft toegezegd het initiatief op te nemen in de Woonvisie 2016-2020. Dokter: "Dat is geweldig. Nu nog een projectontwikkelaar die het aandurft."