Gisteren: Havo- en vwo-leerlingen buigen zich over geschiedenis.
Gisteren: Havo- en vwo-leerlingen buigen zich over geschiedenis. Foto: Christian Pfeiffer

'Examentijd is voor de hele school een circus'

WEESP - Natuurlijk, voor de leerlingen is het 't spannendst, maar eigenlijk kampt de hele school met examenstress. "Iedereen staat op scherp, er moet zo veel geregeld worden." Aan het woord is Marlies Revet van het Onderwijs Service Bureau van het Vechtstede College.

door Marieke van Veen

Zowel op het Casparus College aan de Talmastraat als het Vechtstede College aan de Amstellandlaan worden sinds vorige week de eindexamens afgenomen. Na een extra lang weekend vanwege Pinksteren gaan de leerlingen er sinds gisteren (dinsdag) weer volop tegenaan.

Nakijken met de hand
Ook voor de docenten en de andere medewerkers is het een pittige tijd. Anders dan bijvoorbeeld de multiple choice Cito-toetsen op de basisschool die machinaal worden gecontroleerd, wordt het Centraal Schriftelijk Examen met de hand nagekeken door de vakdocenten zelf. Revet: "En als waarborg dat dit eerlijk gebeurt, worden de antwoorden nogmaals gecheckt door docenten van andere willekeurige scholen. Bij verschillen in de interpretatie van een vraag of antwoord zijn er discussies nodig binnen de vakgroepen of moet de kwestie aan de rector worden voorgelegd. Kortom, de examenformulieren vliegen door het hele land over en weer. Daar komt veel papierwerk bij kijken. We moeten heel nauwkeurig bijhouden waar de examens zich precies bevinden en of alles nog compleet is. In de examentijd zit de deur van de administratie dan ook continu op slot. We willen niet dat er iets verdwijnt."

Oefenen in de gymzaal
De eindexamens zijn na de meivakantie begonnen, maar al eerder draaide het voor de hoogste klassen om niets anders, zo vertelt Revet. "In de klassen is geoefend met oude examens en in de week voor de meivakantie hebben we de gymzaal al omgebouwd tot examenzaal, zodat de leerlingen ook al in die ruimte proefexamens konden maken. Op die manier proberen we de kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden." Een aantal leerlingen ging nog een stapje verder en had zich opgegeven voor de examentraining. "Die wordt gegeven door een externe organisatie, maar wel bij ons op school - in het weekend. Daar is altijd veel belangstelling voor."

Verlossende telefoontje
Tot eind mei worden examens afgenomen. Half juni komt het verlossende telefoontje en gaat hopelijk bij veel huizen de vlag uit. Wie onverhoopt te horen heeft gekregen dat het niet genoeg was, kan eventueel nog herkansen of voor cijferverbetering gaan.