Plofhuis nummer 7, hier op een foto van vorig jaar, is geschikt gemaakt als minitheater. Zaterdag is de opening.
Plofhuis nummer 7, hier op een foto van vorig jaar, is geschikt gemaakt als minitheater. Zaterdag is de opening. Foto: Brian Elings

Minitheater in omgebouwde buskruitschuur bij Fort Uitermeer

Een nieuw podium voor cultuur in een unieke omgeving. Dat is Plofhuis7, het 75 stoelen tellende minitheater op het terrein van Fort Uitermeer dat zaterdag open gaat.

WEESP Een avondje jazz, een lezing over de natuur, een klein toneelstuk. Aan dat soort dingen moeten we denken bij de programmering van Plofhuis7, het minitheater op het terrein van Fort Uitermeer. Enkele poppenspelers, onder wie Weesper Alexander Bauwens, verzorgen zaterdag de openingsact.

Een plofhuis zegt u? Ruim zestig jaar geleden zijn er op het terrein van Fort Uitermeer, aan het einde van de 's-Gravelandseweg, flinke schuren gebouwd. Daarin werd het buskruit opgeslagen voor gebruik door de Burgerbescherming Nederland (BB) tegen een mogelijke Russische invasie in de Koude Oorlog. De Rus is niet gekomen en het kruit is nooit gebruikt, maar de plofhuizen zijn er nog. Want zo worden die schuren genoemd. Ze liggen met opzet verspreid over het terrein, zodat ze bij een eventueel ongeluk niet allemaal tegelijk de lucht in zouden vliegen.

Intieme sfeer

Er staan nog acht van die voormalige buskruitschuren op het terrein, waarvan nummer 7 onlangs is gerestaureerd en geschikt is gemaakt als cultuurhuis annex minitheater. Een 'cultuurplofhuis', zoals de Stichting Uiteraard Uitermeer het noemt. Het biedt plaats aan circa 75 personen en kent een intieme sfeer. Het kan gebruikt worden voor theater, concerten, lezingen, exposities en meer.

Proefjaar

"Nadenkend over wat op dit terrein een toegevoegde waarde zou zijn voor de Weespers kwamen we al snel uit op cultuur", vertelt Moniek Oude Elferink, cultuurcoördinator van de Stichting Uiteraard Uitermeer. "Eerst kwamen we op lezingen en exposities, vervolgens zeiden we: waarom niet ook jazz of klassieke muziek? Zo kwam van het een het ander." Voor het komende jaar heeft Oude Elferink al een programma samengesteld met elke maand minstens één activiteit. "Het is een proefjaar. We willen een beeld krijgen van het aanbod en wat hier goed past. Daarna gaan we wat gerichter programmeren." Oude Elferink is actief op zoek naar nog meer mensen die een lezing willen geven of een expositie willen houden: de deuren van Plofhuis7 staan open.

Voor theater, concerten, lezingen, exposities en meer

Aan de eerste theatervoorstellingen wordt medewerking verleend door mensen van de City of Wesopa. Oude Elferink denkt dan ook niet dat Plofhuis7 een concurrent voor de City of voor Theaterpand Weesp is. "Wij richten ons op andere dingen. Veel kleinschaliger, passend bij dit terrein en soms ook gewoon buiten. Want dat kan hier natuurlijk ook."

Ontwikkelingsplan

Fort Uitermeer is door een groep roeivrienden, verenigd in de Stichting Uiteraard Uitermeer, weer tot
leven gewekt. Sinds 2006 voeren ze stap voor stap een ontwikkelingsplan uit dat ook voorziet in consolidatie van het fort en onderhoud van het terrein. Het doel is zo veel mogelijk mensen te laten kennismaken met de cultuurhistorie van Fort Uitermeer. Vanwege dit initiatief riep het WeesperNieuws voorman Lieuwe Veerman in december uit tot Weesper van het Jaar.

www.plofhuis7.nl