De Cor van der Poel Binnenplaats is een feit.
De Cor van der Poel Binnenplaats is een feit. Foto: André Verheul

'Dus ja, het wordt rustig rond
Cor van der Poel'

Cor van der Poel was decennialang de aanjager van vele verenigingen, activiteiten en initiatieven. Van de IVW nam hij deze zomer afscheid. Zien we hem nog terug?

WEESP Twaalf jaar lang hield Cor van der Poel als uitvoerend-secretaris van bedrijvenvereniging IVW iedereen bij de les. Wie houdt de boel scherp, nu hij is gestopt?

Wethouder Herman Tuning kwam met een even geestige als geniale oplossing: een straatnaambord voor de binnenplaats van het stadhuis. Opdat het permanente uitzicht op de 'Cor van der Poel Binnenplaats' iedereen bij de gemeente scherp zal houden. Cor onthulde het bordje gisteren zelf.

Aanjager

Het oliemannetje. Als de Weesper zijn taak als secretaris van de IVW zelf moet omschrijven, komt hij tot deze omschrijving. Hij wil er maar mee zeggen dat hij niet alleen secretaris was, maar ook aanjager, uitvoerder en verbindingsofficier. Eigenlijk – maar dat zegt hij niet zelf – was hij het gezicht van de IVW. Alleen werkt zijn lichaam sinds het najaar van 2015 niet meer lekker mee. Cor werd getroffen door een herseninfarct als gevolg waarvan hij half verlamd raakte en sindsdien aan een rolstoel is gekluisterd. Maar waar veel anderen op zijn leeftijd (81) het dan wel gezegend vinden, ging Cor de strijd aan. "De artsen hebben zich er ook over verbaasd dat ik er, op mijn leeftijd, zo uitgekomen ben. Natuurlijk heb ik slechte dagen en nachten gehad, maar de moed is me geen moment in de schoenen gezonken. Ik had de drive om door te gaan, dat is nu eenmaal mijn karakter."

Fanatiek

Cor pakte ook zo snel mogelijk het secretariaat weer op van de IVW, want daar lag sinds eind 2005 zijn hart. Dat was het feestjaar rond Weesp 650 jaar stadsrechten waarvan Cor de motor was. Net als bij het feestcomité bleek ook bij de IVW dat Cor niets halfbakken doet. Zijn IVW-taak al helemaal niet, temeer daar hij als wethouder van Economische Zaken – hij zwaaide na 10 jaar wethouderschap af in 1994 - precies wist waar hij met de Weesper bedrijven aan begon. "Ik ben nu eenmaal behoorlijk fanatiek en wilde dingen verbeteren. Met het bestuur zijn we begonnen alles in kaart te brengen en al snel gingen we ons ook bezighouden met de verbetering van het aanzicht van de bedrijventerreinen. Verder lieten we waar mogelijk ons gezicht zien bij gemeente, provincie en wanneer nodig ook in Den Haag. De provincie ging ons als belangrijk gebied beschouwen. Daardoor kregen we in een heel vroeg stadium subsidie om de verrommeling van de bedrijventerreinen aan te pakken. Vooral Noord werd een steeds verzorgder gebied."

'Ik had de drive om door te gaan, dat is nu eenmaal mijn karakter'

Koesteren

Met de gemeente had hij een haat-liefdeverhouding en zijn onwrikbare mening is dat de gemeente Weesp het bedrijfsleven moet koesteren. Het is zijn stokpaardje. "Weesp is een belangrijk economisch gebied in de regio. Vorig jaar stonden we op plek 20 van de lijst van economisch sterke gebieden van 388 gemeenten, dat zegt echt wel iets. En terecht. Je moet eens opletten hoeveel gemeenten borden hebben met teksten als 'Vestig hier uw bedrijf'. Dat is omdat al die gemeenten beseffen dat een gezond bedrijfsleven goed is voor de gemeenschap. Nu, wij hébben al 600 bedrijven met in totaal rond de 10.000 arbeidsplaatsen. Dat moet je koesteren, om veel redenen: bedrijven leveren ozb op, zijn betrokken bij de gemeenschap, doen inkopen bij de plaatselijke middenstand, sponsoren verenigingen en activiteiten en zitten in besturen. En nog belangrijker: veel Weespers vinden werk bij die bedrijven. Menige gemeente is jaloers op ons bedrijfsleven. Gelukkig heeft Weesp nu een bedrijfseconomisch medewerker. Daar hebben we jaren voor gestreden. Maar de essentie is en blijft dat de gemeente voor excellente dienstverlening dient te zorgen voor het bedrijfsleven."
Het is voor Cor dan ook een gruwel dat recent de voorgenomen vestiging van het Amsterdamse bedrijf Roskam (bouwmaterieel en gereedschappen) in de voormalige garage van Kost aan de Gooilandseweg is gesneuveld vanwege (volgens Cor) niet doorpakken door de gemeente. Het is dubbel triest, zegt hij, omdat aan de andere kant zzp'ers zich op het industrieterrein kunnen vestigen. "Prima, ik heb geen enkel probleem met die ondernemers, maar ze horen niet op een bedrijventerrein. Ik vind dat regelrechte verloedering. En dan komt er een echt fysiek bedrijf en dat vangt dan bot door gebrek aan slagkracht."

Heilige vuur

Wie Cor zo beluistert, snapt dat het heilige vuur bij hem nog niet is gedoofd. Maar het is mooi geweest. Met medebestuursleden Janton Stork en Petra van Kooten nam hij afscheid van de IVW. Bovendien is Cor door zijn ziekte niet meer zo mobiel als hij ooit was, hetgeen meespeelt bij zijn besluit om ermee te stoppen. En dan? Zijn we dan van Cor af? Wordt de man die voorzitter en aanjager was van veel verenigingen in Weesp, die de aanzet gaf tot het Sluis-en-bruggenfeest en die ook wethouder was, dan definitief rustig? Het is toch niet voor te stellen? "Ik ga wat voor de Weesper VVD doen, maar dat is achter de schermen. Dus ja, het wordt rustig rond Cor van der Poel."