Drie, vier, vijf theaters in Weesp

WEESP Op het terrein van Fort Uitermeer opent zaterdag Plofhuis7, een nieuw kleinschalig theater. Dat wordt theater nummer drie in Weesp, naast de City of Wesopa en het afgelopen zaterdag geopende nieuwe Theaterpand Weesp. "We moeten de zaken op elkaar gaan afstemmen", bepleit Rob 't Hart van de City of Wesopa.

"We hebben een gigantisch cultuuraanbod in Weesp", zegt 't Hart. "Bij de bespreking van de cultuurnota van de gemeente kwam dat ook al naar voren. We moeten zorgen dat we nu niet ten onder gaan aan ons eigen succes. Daarom moet er een platform komen waarin we een en ander gaan afstemmen. Ik ben niet de enige die dat vindt. Zo'n veld met duizend bloemen is natuurlijk prachtig, maar we moeten wel zorgen dat ze er allemaal mooi bij blijven staan."
Plofhuis7 biedt plaats aan zo'n 75 mensen, het nieuwe Theaterpand kan 90 mensen op de tribune kwijt en de City of Wesopa 130. De programmering kent verschillen, maar ook overlappingen. Ook in De Hogeweyk is nog een fraai theater en de Van Houtenkerk, de zaal van De Adelaar en de Weesper synagoge zijn eveneens beschikbaar voor (muziek)optredens en lezingen. De City of Wesopa krijgt gemeentelijke subsidie, terwijl de andere culturele locaties hun eigen broek ophouden. "Wij krijgen maar een klein beetje en ik zou ook niet meer willen, maar het is wel nodig", zegt 't Hart daarover.

3