Op de markt was veel belangstelling voor WeHelpen. Hier werden aanbod en vraag voor een keer niet online maar via kaartjes gekoppeld.
Op de markt was veel belangstelling voor WeHelpen. Hier werden aanbod en vraag voor een keer niet online maar via kaartjes gekoppeld.

Onlinemarktplaats voor vrijwillige hulp

WEESP Helpen in de tuin, de administratie op orde brengen, mee naar de dokter of gewoon eens samen een kop koffie drinken. Weespers die dat zoeken, of dat juist weleens voor een ander willen doen, kunnen elkaar vinden via het onlineplatform WeHelpen.nl. Hoog tijd dat iedereen het netwerk leert kennen, vindt de gemeente en daarom is het deze week 'WeHelpenweek'.

door Ingrid Voet-van Vlijmen

En die begon dinsdag op de markt. Niet online, maar met een kraam met alle informatie over WeHelpen en een WeHelpenpen voor bezoekers die daarmee meteen een cadeaubon konden invullen met een hulpaanbod. Anderen kregen zo'n kaartje mee om eens gebruik te maken van het aanbod. Donderdag is er ook nog een informatieochtend in de bibliotheek.

Durf te vragen

We moeten allemaal langer zelfstandig thuis blijven wonen, meer zelfredzaam zijn en minder vaak een beroep doen op betaalde hulp, vindt de overheid. Dan is hulp van familie, buren of bekenden vaak onmisbaar, maar niet zomaar voor iedereen beschikbaar. De gemeente Weesp heeft zich aangesloten bij WeHelpen.nl, een landelijk initiatief waarmee hulpvragers en hulpaanbieders elkaar kunnen vinden. "Hiermee willen we elkaar helpen vanzelfsprekend maken", vertelt verantwoordelijk wethouder Astrid Heijstee. "De overheid stimuleert het langer zelfstandig thuis wonen en zelfredzaamheid en dit onlineplatform past daar goed bij. WeHelpen is een aanvulling op het grote aanbod aan vrijwilligersactiviteiten dat er in Weesp al is en is bestemd voor iedereen vanaf 16 jaar, niet alleen voor de oudere of kwetsbaardere mensen. WeHelpen staat open voor jong en oud en is een gratis voorziening. Durf te vragen, daar gaat het om."

Via WeHelpen kun je heel gericht zoeken naar iemand die jou kan helpen of die jouw hulp goed kan gebruiken. Wie zich aanmeldt op de website kan in een korte introductie iets over zichzelf vertellen en een foto bijvoegen. Dat geeft andere gebruikers een beeld van de hulpaanbieder of -vrager en via direct contact kunnen dan verder afspraken worden gemaakt. Op de website staan ook tips om de contacten veilig te laten verlopen. Bijvoorbeeld om bij een eerste kennismaking af te spreken in een wijkcentrum of een bekende mee te nemen. Via de website kan ook een, besloten, hulpnetwerk worden aangemaakt om bijvoorbeeld de zorg rond een zieke goed te organiseren in de familie- en vriendenkring.
De hulp op WeHelpen wordt aangeboden als vrijwilligerswerk, er mag geen financiƫle vergoeding tegenover staan. Bang voor verdringing van betaalde arbeid door mensen die via WeHelpen klussen doen is Heijstee niet. "Het gaat om heel specifieke, kleinere klussen en bovendien worden de hulpvragen en het aanbod op de website gecontroleerd voordat ze online worden gezet."

'Hiermee willen we elkaar helpen vanzelfsprekend maken'

Olievlek

Eerder vertelden Heijstee en haar collega-wethouder Herman Tuning in deze krant dat nog veel mensen in Weesp die recht hebben op hulp dit niet weten te vinden. Dat blijkt ook wel een beetje aan de stand van vraag en aanbod op WeHelpen.nl op het moment dat dit artikel geschreven wordt: het aanbod overstijgt in Weesp met 16 aanbieders de vraag (5) enorm. Dat wil Heijstee graag veranderen. Op de markt dinsdag was er alvast veel belangstelling. "We hebben deze week uitgeroepen tot 'WeHelpenweek'. Maar het blijft natuurlijk niet bij deze ene week. Op zo veel mogelijk plekken zullen de informatiefolders te vinden zijn en we besteden aandacht aan WeHelpen via social media. Ook via bijvoorbeeld de buurtpanels en Versa Welzijn zullen we Weespers informeren. Wij geven als gemeente de aanzet en hopen dat het netwerk zich snel als een olievlek uitbreidt. Hoort, zegt het voort."

www.wehelpen.nl/Weesp