De Werk-Makelaar bestaat uit Cenk Elmas (midden voor), Frits Velthuijsen en Vitor Neto (rechts).
De Werk-Makelaar bestaat uit Cenk Elmas (midden voor), Frits Velthuijsen en Vitor Neto (rechts).

'Bij ons krijg je de kans, ongeacht je verleden, leeftijd en geslacht'

WEESP De gemeente Weesp probeert al langer om initiatieven te steunen waarmee mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een duwtje in de rug krijgen richting een baan. Er is nog niet veel van de grond gekomen. Misschien kan de Werk-Makelaar daar nu verandering in brengen.

De Werk-Makelaar opende vorige maand aan de Pampuslaan haar derde vestiging. Het bedrijf richt zich op het detacheren en uitzenden van arbeidskrachten, maar ook op het produceren en assembleren in opdracht van derden, zo vertelt oprichter Cenk Elmas (30). "We doen dit met zowel mensen van de reguliere arbeidsmarkt als met mensen uit verschillende doelgroepen die een nieuwe en passende werkkring zoeken met extra begeleiding." In Weesp gaat de Werk-Makelaar hoogkwalitatieve verlichtingsarmaturen maken. De eerste medewerkers zijn inmiddels begonnen met de productie. Elmas verwacht daarmee dit jaar 45 nieuwe arbeidsplaatsen te kunnen realiseren in Weesp.

Participatiewet

De Werk-Makelaar doet zaken met commerciële bedrijven en diverse gemeenten. Weesp (nog) niet, maar wel onder meer Amsterdam, Almere, Gooise Meren, Diemen en Uithoorn. Deze gemeenten melden mensen aan die vallen binnen de Participatiewet. Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder die Participatiewet. De wet moet ervoor zorgen dat ook mensen met een arbeidsbeperking werk vinden bij een gewone werkgever. Elmas: "Wij gaan met zo iemand in gesprek en leggen uit dat onze werkwijze een combinatie is van individuele begeleiding en sociale activering. Wij bieden deze kandidaten weer een veilig werkomgeving om vanuit dit platform een reguliere baan te vinden. In Amsterdam-Oost zijn we afgelopen december begonnen met productiemedewerkers die armbanden maken voor een bekend Nederlands merk."

Ook werkt de Werk-Makelaar voor bedrijven die personeel zoeken. "Maar iedereen kan ook direct bij ons solliciteren. Voor bedrijven zoeken we vaak mensen voor de productie of administratie en maken we een vacatureprofiel, doen de werving, selectie, intakegesprekken en de interne planning."

Elmas heeft gestudeerd aan de HES in Amsterdam. Door zijn studie kwam hij terecht bij een detacheringsbedrijf en daar zag hij de kans om het anders te doen. "Ik dacht: dit kan beter. Met de ervaring en de mogelijkheden die ik zag in de arbeidsmarkt ben ik in 2014 voor mezelf begonnen. Ik run het bedrijf nu met een gedreven team en 115 gemotiveerde collega’s. Bij ons krijg je de kans, ongeacht je verleden, leeftijd en geslacht."

Elmas verwacht 45 nieuwe arbeidsplaatsen in Weesp te realiseren