De Rekenkamer toetst of de overheid goed omgaat met publiek geld.
De Rekenkamer toetst of de overheid goed omgaat met publiek geld.

Vraagje: wil jij weten waar je belastinggeld blijft?

WEESP Waar blijft dat geld? Genoeg Weespers die zich dat aan het eind van de maand zuchtend afvragen. Maar daar gaat het onderzoek van de Rekenkamer niet over. Het gaat om belastinggeld. Zijn Weespers geïnteresseerd in waar dat blijft? Dat wordt binnenkort duidelijk.

door Marieke van Veen

Om er achter te komen wat Weespers willen (weten) is er een korte enquête opgesteld. Die kan nog tot overmorgen (vrijdag 1 december) worden ingevuld via www.weesp.nl. De deelnemer dient te antwoorden op vragen als: Wilt u weten waaraan de gemeente haar geld besteedt? Wilt u weten wat de gemeente met het geld bereikt? Voor welke onderwerpen wilt u weten hoe de gemeente haar geld besteedt? Op welke manier wilt u graag dat de gemeente informatie hierover beschikbaar stelt? En wat wilt u dan met deze informatie doen?

Publiek geld

Linda Maasdijk is voorzitter van de Weesper Rekenkamercommissie: "Dit onderzoek is een initiatief van de Algemene Rekenkamer. Die heeft de lokale commissies verzocht hier medewerking aan te verlenen. De Algemene Rekenkamer onderzoekt of de rijksoverheid goed omgaat met publiek geld. De vraag is nu of de burger hier ook in geïnteresseerd is. De enquête moet hier zowel op lokaal als landelijk niveau inzicht in verschaffen."

Handen vol

'Wij hebben onze handen vol aan ons polderonderzoek'

De Weesper Rekenkamercommissie hoeft in dit geval geen diepgravend onderzoek te doen. Maasdijk: "De rapportage wordt gemaakt door de Algemene Rekenkamer, die heeft veel meer capaciteit. Zij sturen het rapport straks aan ons op en wij zorgen dat het - al dan niet met een toelichting - bij de gemeenteraad van Weesp terechtkomt. Die kan er dan haar voordeel mee doen." Het is maar goed ook dat deze enquête weinig extra werk voor de Weesper Rekenkamer oplevert, want die heeft haar handen vol aan het jaarlijkse eigen onderzoek.

Bloemendalerpolder

Maasdijk: "Onze commissie werkt aan een onderzoek over de Bloemendalerpolder: Welke invloed heeft of houdt de Weesper gemeenteraad in de toekomst op de polder? Weesp heeft maar een kleine rekenkamer met een beperkt budget. Dit onderzoek slokt ons volledig op. We hopen de resultaten over niet al te lange tijd aan de gemeenteraad te kunnen aanbieden, in ieder geval nog voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018."