Vriendelijke gezichten, maar de omstandigheden zijn zwaar.
Vriendelijke gezichten, maar de omstandigheden zijn zwaar.

'Op slippers de Rinjani op en af, dat kan toch niet?'

WEESP Toen Sharona Werkhoven tijdens een reis door Indonesiƫ de vulkaan Rinjani wilde beklimmen, werd haar gezegd goede wandelschoenen te dragen. Juist daarom keek ze raar op van al die dragers op goedkope slippers. Eenmaal thuis zat dat de Weespse steeds meer dwars, dus komt ze nu in actie.

door Marieke van Veen

Vijfduizend euro probeert Sharona Werkhoven (26) van gastouderopvang Unic Kids bij elkaar te krijgen. Van dat geld kan ze heel wat dragers betere werkomstandigheden geven. Van het kleine beetje geld dat deze mannen verdienen, kunnen ze zelf geen degelijke wandelschoenen betalen. Maar juist als je die vulkaan keer op keer op en af gaat is goed schoeisel van levensbelang.

Sharona en moeder Colinda zijn in september op vakantie geweest naar Indonesiƫ. De reis voerde onder meer naar Lombok. Daar besloten moeder en dochter de fysieke en mentale uitdaging van een meerdaagse trektocht naar de top van de Rinjani aan te gaan: "Wij droegen schoenen met een speciaal profiel. Die heb je echt nodig. De Rinjani wordt hoe hoger je komt steeds steiler en heeft ook veel rotspartijen. Hoe kan het dat de dragers geen schoenen aan hadden, vroegen wij ons af."

De Weespers maakten de trektocht met een gids en twee dragers. Deze dragers zorgen voor het vervoer van de tenten, kookgerei, voedsel en dergelijke. Zwaar werk, onder zware omstandigheden. Sharona: "Ze verdienen heel weinig, maar waren heel erg vriendelijk en behulpzaam. Daarom hoop ik dat wij Nederlanders ook richting deze mensen behulpzaam kunnen zijn, en dat kan dus door een kleine donatie te doen voor schoenen."

Hulp van Yayan

Sharona wil de omstandigheden van de dragers verbeteren

Sharona's gids op Lombok, Yayan, wil helpen de actie in goede banen te leiden. Zijn eigen familie en de andere inwoners van het dorp waar hij woont zijn afhankelijk van het toerisme rond de Rinjani. Ook hij is zich ervan bewust dat het werk veel veiliger kan en is bereid ervoor te zorgen dat er van het geld de juiste schoenen worden gekocht die bij de juiste mensen komen.

Wie Sharona wil helpen met haar goede doel kan geld geven via www.doneeractie.nl. Op deze website is ook meer informatie over de actie te vinden. Bedrijven/ondernemers die het initiatief sponsoren, worden beloond met een linkvermelding. Als er geld overblijft, gaat dat naar Bali waar vulkaan Agung is uitgebarsten.

Moeder Colinda en dochter Sharona op de Rinjani.