Judith Kortland: 'Iedereen is welkom, bijvoorbeeld om de krant of tijdschriften te lezen.'
Judith Kortland: 'Iedereen is welkom, bijvoorbeeld om de krant of tijdschriften te lezen.' Foto: Ingrid Voet

De bibliotheek is een ontmoetingsplek van de Weespers voor de Weespers

De bibliotheek is al lang niet meer alleen de plek waar je boeken komt lenen. Het is een ontmoetingsplek geworden vol activiteiten.

WEESP Heel stil zijn hoeft niet meer in de bibliotheek van vandaag. Dat kan ook niet, want iedere dag is er wel wat te doen. Natuurlijk, boeken lenen kan er nog steeds, maar de bibliotheek biedt veel meer. "We willen een ontmoetingsplek zijn midden in Weesp van de Weespers voor de Weespers", aldus vestigingsmanager Judith Kortland.

Van rust komt bijvoorbeeld op maandagochtend al weinig. "Dan is het inloopspreekuur van Seniorweb en is het een gezellige drukte van belang", vertelt Kortland. "Dinsdagochtend zijn er diverse spreekuren, bijvoorbeeld van Digi & Taalhuis, Visio en SchuldHulpMaatje. En de ene week op dinsdag en de andere week op woensdagochtend is er het Mamacafé." Tweemaal per maand is er een themaochtend. "Dat is heel divers: in december komt er een ochtend over vriendschap in de klassieke muziek en de andere keer de onthulling van historische kaarten van Weesp samen met de Historische Kring Weesp." Daarnaast zijn er onder meer maandelijks bijeenkomsten voor zzp'ers, is er ruimte voor exposities van lokale kunstenaars en fungeert de bibliotheek als locatie tijdens de kunstroute Weespers aan de Wand en het Weesp Korenfestival. Alle scholen komen ieder jaar op bezoek met meerdere groepen.

Mensen kunnen de activiteiten over het algemeen redelijk vinden. "Voor sommige activiteiten zouden er best meer mensen mogen komen, maar we merken dat er steeds meer bezoekers zijn", aldus Kortland. Het Leescafé is open als de bibliotheek open is. De wifi is er goed en er zijn extra elektriciteitscontactdozen aangelegd, zodat mensen er met hun eigen laptop kunnen werken of studeren; daar zijn ook rustiger plekken voor beschikbaar op de vide. "Op dinsdag en donderdag is er bediening door mensen van de dagbesteding. Dan is er ook soep en worden er tosti's gebakken en kun je dus ook komen lunchen in de bibliotheek."
Lid zijn van de bibliotheek is voor al die activiteiten niet nodig. "Je mag altijd gewoon binnenkomen en de krant of tijdschriften lezen, de hele dag als je wilt. Lid worden is overigens wel fijn, mensen kunnen dan boeken lenen en ook, online, e-books." Juist de bezoek- en verblijfsfunctie van de bibliotheek is de laatste jaren hard gegroeid. "Er komen mensen die thuis geen abonnement hebben op de krant, studenten en zzp'ers die hier werken. Dat is voor de bibliotheek erg belangrijk, daarom proberen we activiteiten te organiseren voor zo veel mogelijk verschillende doelgroepen. Als ze hier zijn, zien bezoekers wat de bibliotheek nog meer doet. We willen een ontmoetingsplek zijn midden in Weesp van de Weespers voor de Weespers.

Iedere maand zijn er themaochtenden; in september met burgemeester Van Bochove.