Anita Kijf en Frank Osinga: 'Geen zweverig gedoe hier; ons zul je niet in een paarse  jurk zien.'
Anita Kijf en Frank Osinga: 'Geen zweverig gedoe hier; ons zul je niet in een paarse jurk zien.'

Mediums: 'Wij zijn
geen kermisattractie'

WEESP "Zoals je zelf na een lange autorit je dierbaren belt om te zeggen dat alles goed is gegaan, zo willen overledenen ook graag laten weten dat ze veilig aangekomen zijn." Aan het woord is Frank Osinga. Samen met Anita Kijf runt hij ZWAVE!, een spiritueel centrum in de Spoorstraat.

door Marieke van Veen

Communicatieadviseur Frank is een nuchtere Fries, tv-producent Anita een nuchtere Drent. De naam ZWAVE! ('zweef') is een knipoog. "Geen zweverig gedoe hier; ons zul je niet in een paarse jurk zien", begint Frank. "Ook geen glazen bollen of zo, we zijn geen kermisattractie", vult Anita aan. Toch volgt er een serieus verhaal over contact met dode mensen.

Wat zijn jullie dan wel?
Frank: "Een doorgeefluik. Zoals een radio radiogolven opvangt, zo vangen wij energie van overledenen op. Overledenen willen graag laten weten dat het goed met ze gaat, of ze willen iets rechtzetten, sorry zeggen of vergiffenis schenken. Zodat de achterblijvers verder kunnen." Anita: "Ook willen ze laten weten dat ze er nog steeds zijn, niet zozeer 'boven in de hemel', maar om ons heen. Iedereen kent dit: dat ene liedje op de radio op dat ene moment of die plotselinge gedachte aan iemand die je aan het lachen maakt. Toeval bestaat niet."

Waar kennen jullie elkaar van?
Frank: "Ik hield me nooit zo bezig met spirituele zaken, maar toen ik een tijdje niet lekker in mijn vel zat bezocht ik toch een medium. Zij vertelde me dingen die ze niet kon weten. Informatie waarvan ik wist dat ze het van mijn overleden oma moest hebben. Ook zei ze dat dat ze voelde dat ik eigenlijk een heel spiritueel persoon ben. Toen ben ik me erin gaan verdiepen en ben zelf ook workshops en trainingen gaan volgen. Daar heb ik Anita ontmoet." Kijf: "Ik was toen 42 en had al afscheid genomen van het moederschap. Maar zes weken na onze ontmoeting was ik zwanger. Dat wij elkaar tegenkwamen, heeft zo moeten zijn."

Wat gebeurt er binnen ZWAVE!?
Anita: "Elke donderdag hebben we een oefenavond voor mediums. Zij kunnen hier hun opleiding in praktijk brengen en bezoekers kunnen op een laagdrempelige manier kennismaken met readings en healings. Daarnaast organiseren we lezingen en demonstraties, zoals afgelopen vrijdag met Natalie Walker en Janneke Leber in de synagoge. Tijdens zo'n avond met vijftig man publiek gaan we niet heel erg de diepte in. Er wordt wel contact gemaakt zodat duidelijk is dat dit contact nog mogelijk is, maar voor een uitgebreide sessie is het beter en prettiger om een-op-een te gaan zitten."

'Iedereen moet weten dat contact tussen zielen mogelijk blijft'

Wat willen mensen van jullie?
Frank: "Vaak hebben ze een specifieke vraag: contact met een bepaald iemand, of inzicht in een situatie. De meeste mensen komen eigenlijk vooral voor bevestiging. Zo had ik laatst een oudere dame tegenover me waarvan de man na vele jaren huwelijk was overleden. Hij gaf aan mij door dat zijn vrouw elke avond zijn foto kuste. Toen ik haar dat vertelde, wist ze dat die nachtzoen ook echt bij hem aankwam." Anita: "Daarvoor voelde ze zich misschien wat eenzaam. Nu weet ze: hij is er nog. Dat is zo waardevol." Dan lachend: "We krijgen ook weleens vragen als: 'Gaat mijn man vreemd?'. Maar we zijn mediums, geen detectives."

Hoe gaan jullie om met scepsis?
Anita: "Voor mij heeft altijd al vastgestaan dat er een spirituele wereld bestaat. Ik heb daarvan al zo veel bewijzen gezien. Daarom zijn wij zelf ook altijd zo concreet en specifiek mogelijk in het vertalen van de boodschap. Zodat mensen weten: dit is echt. Daarin worden we steeds beter, dat is een proces. Mijzelf geeft het veel rust dat ik weet dat als ik kom te overlijden ik mijn dochter nog altijd kan zien. Dat contact tussen zielen altijd mogelijk blijft, is iets waarvan ik vind dat iedereen dat zou moeten weten. Het kan zo helpen. Daarom hoop ik dat de inwoners van Weesp eens bij ons binnenstappen. Want echt: wij zijn heel normaal!"