Een braakliggend stukje grond. En dat blijft voorlopig nog wel even zo.
Een braakliggend stukje grond. En dat blijft voorlopig nog wel even zo. Foto: André Verheul

Geen enkel zicht op wanneer tweede deel winkelcentrum wordt gebouwd

WEESP Niemand hoeft er vooralsnog op te rekenen dat er snel gebouwd gaat worden aan het tweede deel van het winkelcentrum aan de Achtergracht. Er zit weinig schot in de zaak, zo moet Marco te Brake van projectontwikkelaar De Grutterij erkennen.

door Sjoerd Stoop

Er wordt ondertussen al een krappe drie jaar gewerkt aan het winkelcentrum aan de Achtergracht. Het project verloopt allesbehalve vlekkeloos. Tot nu toe werd alleen het eerste deel van het gebouw opgeleverd. En zelfs dat ging niet zonder slag of stoot. Het duurde door een ruzie tussen de projectontwikkelaar en supermarkt Albert Heijn een half jaar langer voordat de supermarkt het gloednieuwe pand betrok.

Maar aan het tweede deel van het winkelcentrum, ruwweg op de plek van de oude Albert Heijn aan de Achtergracht, moet nog steeds begonnen worden. En dat lijkt er vooralsnog niet van te komen. De reden: er kan nog geen huurder gevonden worden voor het tweede deel. En zonder huurder geen bouw, legt de projectontwikkelaar uit. "Er zijn momenteel weinig ontwikkelingen. We gaan pas bouwen als we een huurder hebben voor het tweede deel. We zoeken nog steeds. Dat doen we samen met Albert Heijn, maar de markt is op dit moment erg lastig", verklaart Te Brake. De zoektocht wordt bemoeilijkt doordat Albert Heijn het niet ziet zitten dat er een concurrerende supermarkt als buurman komt. Om deze reden haakte eerder de Dirk van den Broek al af, nadat de rechter Albert Heijn daarin in het gelijk stelde. Of er ook andere supermarkten belangstelling hadden, wil de projectontwikkelaar niet bevestigen. "Meer dan dat er momenteel niets concreets speelt kan ik niet zeggen. Er is heus licht aan het einde van de tunnel. Maar ik kan daar geen termijn aan koppelen. Daar durf ik geen uitspraken over te doen."

Parkeerterrein geen optie

Het braakliggende stukje bouwgrond blijft dus nog wel even leeg. Het benutten, bijvoorbeeld door er een tijdelijke parkeerplaats van te maken, is geen optie. Te Brake: "Een parkeerplaats bemoeilijkt de komst van een nieuwe huurder en is daarnaast, als er op termijn een nieuwe huurder komt, pure kapitaalvernietiging. Daarnaast zou ik mezelf niet populair maken als ik die parkeerplaats daarna weer weg moet halen."

Projectontwikkelaar gaat pas bouwen als er een huurder komt

Kortom: het blijft wachten. En dat stoort de gemeente. "Het stoort ons dat er nu al jaren een lelijke open plek is in het centrum. We zien graag dat het project wordt afgerond, ook gezien de extra parkeerruimte die een compleet parkeerdek zal opleveren. De gemeente volgt de ontwikkelingen op de voet, maar is zelf geen partij", aldus een woordvoerder.