Pascal Heije: 'Ik denk dat ik met mijn achtergrond de jeugd veel kan bijleren.'
Pascal Heije: 'Ik denk dat ik met mijn achtergrond de jeugd veel kan bijleren.'

'Ik wil de jeugd beter maken en positieve dingen meegeven'

Jonge voetballers opleiden, begeleiden en laten genieten van het spel. Dat is wat Pascal Heije wil doen in de nieuwe voetbalschool Golden Boys.

WEESP Weesper Pascal Heije, zelf ex-profvoetballer en ex-Ajacied leidt de voetbalschool, waarbij hij ook gebruikmaakt van de ervaring van zijn ploeggenoten van de Golden Boys.

De Golden Boys is ontstaan als reünie-elftal van de A1 van Ajax, lichting 1997-1998, waar ook Pascal deel van uitmaakte. "Wij werden de 'gouden lichting' genoemd binnen Ajax. We wilden, als een soort reünie, het elftal weer bij elkaar brengen en weer wedstrijden spelen. Die vriendschappelijke wedstrijden spelen we voor het goede doel: de FUN Foundation in Gambia."

Nu is er ook een voetbalschool bij gekomen, gekoppeld aan de Golden Boys.
"Wij gaan aan de slag bij voetbalclub DOB in Nigtevecht en Geinburgia in Driemond. Door het hele Golden Boys-verhaal ben ik op het idee gekomen om in de voetbalschool te gaan samenwerken met andere spelers en compagnon Marijn Zwager."

Wie mag er komen trainen bij voetbalschool Golden Boys?
"De voetbalschool is voor spelers van vijf tot twintig jaar. Al gevoetbald hebben hoeft niet; je kunt altijd aansluiten en wordt dan geselecteerd op niveau en leeftijd. We beginnen bij de basis. Ik vind dat je die als voetballer toch wel moet beheersen en bij heel veel spelers is die er nog niet, dat kan veel beter. Ik denk dat ik met mijn achtergrond de jeugd veel kan bijleren qua trainingen en tips kan geven, ook voor buiten het voetbal. Want de voetbalschool is meer dan voetbaltraining alleen, het is ook puur begeleiden. Er zullen uiteraard ook talenten onder de spelers zitten en die willen we dan verder begeleiden, maar dat is voor later. Het mooie is dat we heel uitgebreid trainingen geven. We hebben een samenwerking met diverse fitnesscentra in Weesp. Daar kunnen de spelers ook gebruik van maken. En persoonlijke begeleiding dus voor de talenten die dat nodig hebben om verder te komen."
En dan talent afleveren bij Ajax?
"Ik houd me daar niet mee bezig, het zou natuurlijk leuk zijn omdat dat mijn oude club is. Ik wil vooral de jeugd beter maken en positieve dingen en tips meegeven. Als er dan talenten door kunnen stromen naar een betaaldvoetbalorganisatie dan is dat voor de school ook positief. Het is wel een van mijn doelen om spelers omhoog te brengen, liefst naar een betaaldvoetbalorganisatie, of een goede amateurclub, want dat is ook niet voor iedereen weggelegd."

Je bent zelf professioneel voetballer geweest; moeten de leerlingen ook een prof-mentaliteit hebben?
"We trainen zoals bij een profclub getraind wordt. Daar hoort discipline bij, maar vooral ook plezier, want uiteindelijk gaat het ook daarom. Discipline en inzet vind ik heel belangrijk. Talent heb je of dat heb je niet, maar je kunt het wel ontwikkelen. Door hard werken en veel trainen kun je heel ver komen."

Op woensdag 29 november en zondag 3 december zijn er open clinics. Meer informatie op www.goldenboysvoetbalschool.nl.

'Discipline en inzet vind ik belangrijk, maar vooral ook plezier'