Jonathan Sas moest het ijs ter plekke bereiden.
Jonathan Sas moest het ijs ter plekke bereiden. Foto's: IJssalon Nelis

Jonathan scoort met lastig amandelijs

WEESP Jonathan Sas van Nelis' IJssalon is vorige week vierde geworden op de 'Coppa d'Oro, het wereldkampioenschap ijs maken in Italië. Met deze vierde positie was hij ook nog eens de beste Nederlandse deelnemer.

door Marieke van Veen

In Logarone, net boven Venetië, vond de Mostra Del Gelato plaats. Deze jaarlijkse internationale ijsbeurs wordt gecombineerd met een wedstrijd waarin ijsbereiders vanuit de hele wereld proberen elkaar de loef af te steken.

Lastig nootje

Zowel manager Jonathan als saloneigenaar Kees Nelis had zich hiervoor opgegeven. Sas: "Vooraf hoor je welke smaak je moet maken, zodat je thuis al kunt werken aan het perfecte recept. Er was dit keer gekozen voor amandelijs. Best lastig, want amandel is van zichzelf niet een heel smaakvolle noot. Maar iedereen moet hetzelfde maken, dus de andere deelnemers hadden hetzelfde probleem. Ik heb een recept gemaakt en Kees ook en met een zak vol ingrediënten zijn we maandag naar Italië gereden."

Hoog op de wereldranglijst

De bekers zijn te bewonderen en het ijs kan worden geproefd

Het amandelijs moest ter plekke worden bereid in de productiekeuken van de leverancier van Nelis. "Je spreekt af wanneer jij er bij mag en als je klaar bent lever je je ijs in. Het ijs werd blind geproefd. Er werden gedurende de dag steeds selecties gemaakt tot er aan het eind van de dag een top 20 overbleef. Daar bleken we bij te zitten." De ijsmakers in de top 20 wachtte een tweede opdracht: walnotenijs. Daar kon Jonathan wel wat mee. Het resultaat viel qua mondgevoel, structuur en kleur wederom goed in de smaak bij de jury. Zo goed zelfs dat ze hem een positie in de top 5 wereldranglijst toebedeelden. Sas: "We wisten al eerder op die dag dat Cees tiende was geworden, wat op zich ook al een fantastische prestatie is natuurlijk. En toen werd ik dus vierde, dat is wel heel erg mooi."

Nog even sleutelen

Sas en Nelis zijn inmiddels weer in Weesp. De enorme bekers zijn in de ijssalon in de Slijkstraat te bewonderen en wie nu toch wel heel benieuwd is naar dat walnotenijs kan daar in de winkel om vragen. Speciaal vanwege het mooie resultaat op de Coppa d'Oro heeft Sas deze ijssmaak ook voor Nelis' IJssalon bereid. Op het amandelijs moeten we nog even wachten - als het er überhaupt al komt. "Dat is niet echt een ijssalonsmaak, het is meer een ijssmaak voor een dessert in een restaurant. Misschien zou ik er wel iets van kunnen maken dat meer toegankelijk is, maar daar moet ik dan eerst nog even aan sleutelen."

De Weesper ijsbereiders showen hun prijzen.