Gemeente steunt Kerstboomverbeterplan met Weesper Kei.
Gemeente steunt Kerstboomverbeterplan met Weesper Kei. Foto: Jurgen Westerheijden

Buurtbewoners geven gemeentekerstboom een boost

WEESP Die kerstboom van de gemeente in de Oudegracht, dat kan toch veel mooier en leuker. Dat idee opperde centrumbewoner Kit Miles jaren geleden al tijdens een Weesper Avond. Maar pas toen hij het er deze herfst over had met zijn nieuwe buurman Rogier de la Rive Box kwam het idee in een stroomversnelling.

door Marieke van Veen

De twee stapten samen naar het stadhuis om te kijken wat de mogelijkheden waren. De kerstboom stoorde Miles al langer: "Zo'n armetierig lichtsnoertje in zo'n grote boom, en verder niks. Verschrikkelijk."

Weesper Kei

De gemeente had wel oren naar de verbeterplannen van de mannen. Miles: "Ze vonden het bij uitstek een project dat in aanmerking kwam voor de Weesper Kei, een financiƫle bijdrage van de gemeente voor initiatieven die de samenleving verbinden en verbeteren. Maar, zeiden ze, dan moesten we het wel allemaal zelf regelen en ook echt de verantwoordelijkheid dragen."
Dus lieten de twee mannen een doek bedrukken met een kerstboodschap zodat het kruis en het ponton netjes konden worden weggewerkt, kochten ze nieuwe, robuustere kerstboomverlichting en bestelden ze zeventig grote transparante displayballen bij wijze van kerstbal. Het resultaat is sinds woensdag te zien in de Oudegracht. Een grote verbetering, maar hier blijft het niet bij: het is de bedoeling dat de ballen volgend jaar gevuld zijn.

Ontwerpwedstrijd

Kerstmis 2018 heeft de boom zeventig unieke, handgemaakte ballen

Miles: "Daarvoor willen we een beroep gaan doen op de scholen in Weesp. Het lijkt ons leuk om aan het begin van het schooljaar een wedstrijd uit te schrijven waarin kinderen worden uitgedaagd rond een bepaald thema iets te verzinnen of te ontwerpen wat er in zo'n bal zou kunnen. Dat kan van alles zijn: van een knutselproject tot iets met lampjes of een patroon. Als het maar niet te priegelig is, want de boom drijft midden in de gracht, dus details zie je niet."

Unieke ballen

Dan zou Weesp dus met Kerstmis 2018 een boom hebben met zeventig unieke, handgemaakte ballen. "Het was voor dit jaar te kort dag om dit te organiseren maar als het volgend jaar wel lukt dan wordt het - denken wij - heel bijzonder. Maar laten we eerst maar eens kijken hoe de lampjes en displayballen zich houden deze maand. Als de ballen niet winterhard blijken te zijn, zullen we iets anders moeten verzinnen."