Vanaf links: Amber, Manon, Armanda, Carmen en Marieke.
Vanaf links: Amber, Manon, Armanda, Carmen en Marieke. Foto: Marieke van Veen

'We doen het goed omdat we samen nog altijd zo'n goed en fijn team zijn'

WEESP Vijf jaar geleden dreigde Manon van der Meij haar leuke baan te verliezen. Er was een manier om dat te voorkomen: zelf een kapsalon openen. Dat heeft meer dan goed uitgepakt. Voor iemand die nooit de ambitie heeft gehad om ondernemer te worden, heeft de Weespse haar zaken goed voor elkaar.

door Marieke van Veen

Toen de toenmalige werkgever van Manon vertelde dat het doek viel voor kapsalon Cheap en Chic in de Slijkstraat, was dat voor de kapster en haar collega's een grote klap. Manon: "We dreigden niet alleen onze baan kwijt te raken, maar ook alles wat we samen hadden opgebouwd. Daarom wilden we als personeel proberen een doorstart te maken, maar... wie van ons wilde die verantwoordelijkheid op zich nemen? Ik had geen kinderen en was daar ook nog niet mee bezig, dus heb ik gezegd: dan doe ik het." Drie weken later was Zenzi Kappers een feit.

Het is maar goed dat het destijds allemaal zo snel moest, anders was ze misschien teruggekrabbeld: "Niet dat ik spijt heb, integendeel. Ik heb zo veel steun gehad van familie en vrienden. Maar ik heb gewoon nooit zo de ambitie gehad om voor mezelf te beginnen. Dat we het zo goed doen ligt echt niet per se aan mijn ondernemerskwaliteiten, dat komt vooral omdat we samen nog altijd zo'n goed en fijn team vormen. Onze klanten voelen dat terug in de sfeer, dat is denk ik een belangrijke reden waarom mensen graag bij ons binnenstappen."

Dat binnenstappen gebeurt nog steeds zonder afspraak. Manon: "Zo werkten we in de kapsalon hiervoor ook, en onze vaste klanten waren daaraan gewend. Ik vind het zelf ook veel prettiger. Ik kan de tijd voor iemand nemen, zonder steeds op de klok te hoeven kijken. Wel was het zo dat - omdat de klandizie toenam - de wachttijden op een gegeven moment erg lang werden. Dat we hebben opgelost door het team uit te breiden. Er zijn nu elke dag drie kapsters aanwezig, dat werkt goed."

Met de feestdagen voor de deur is het deze periode wel drukker dan normaal: "Niet dat mensen zich nog echt helemaal opdirken, maar je merkt wel dat ze het liefst voor de kerst nog even naar de kapper gaan. Ondanks het enorme aanbod in thuisproducten verliest de kapper nauwelijks terrein. De verftechnieken die nu in zijn, balayage, ombre enzovoorts, zijn veel te ingewikkeld om zelf thuis te doen."

'Alle tijd voor de klant, zonder op de klok te hoeven kijken'

Inmiddels is Manon ook moeder geworden: samen met Ron Vlaar kreeg ze in april zoontje Levi. "Het gaat heel goed met hem, hij groeit als kool. Als ik aan het werk ben, is Levi bij familie. Dat is een heel fijn idee. Een werkende moeder zijn bevalt me prima."