Er komt een referendum, maar hoe?
Er komt een referendum, maar hoe? Foto: Christian Pfeiffer

Discussie over vraag en datum referendum toekomst Weesp

WEESP De door de gemeenteraad aangestelde referendumcommissie, bestaande uit onafhankelijke deskundigen, heeft de vraag voor het referendum over de toekomst van Weesp geformuleerd. Veel fracties vinden het niks, maar ze hebben zichzelf in deze lastige positie gebracht.

door André Verheul

Vraag tien Weespers wat de vraag voor het referendum moet worden en je krijgt tien keer het antwoord: moet Weesp samen met Amsterdam of Gooise Meren? De commissie van deskundigen komt echter met dit aanzetten: "Bent u voor of tegen het voorgenomen besluit van de gemeenteraad van Weesp om te komen tot een ambtelijke fusie met de gemeente Amsterdam, en na de komende raadsperiode (2018-2022) een bestuurlijke fusie?" Waarom doen die deskundigen dat? Heel simpel: omdat dit het hele idee van een referendum is. Een referendum geeft de inwoners de kans zich uit te spreken over een raadsbesluit dat de gemeenteraad wil nemen. Dat besluit telt in dit geval zes punten en beslaat een half A4'tje, maar komt hierop neer: de raad kiest voor Amsterdam om te komen tot eerst een ambtelijke fusie en na 2022 een bestuurlijke fusie. De voorgestelde referendumvraag is dus helemaal in de roos.

Gooise schepen verbrand

De gemeenteraad van Weesp heeft deze vraag aan zichzelf te danken. In de raadsvergadering in de Grote Kerk op 9 november maakte de raad (13 voor en 4 tegen) na een zorgvuldig proces al haar keuze: opgaan in Amsterdam. Sterker nog: de raad schrapte meteen de optie Gooise Meren uit het raadsvoorstel. Weesp heeft die avond alle Gooise schepen achter zich verbrand. Het volk nu nog vragen te kiezen tussen Amsterdam en Gooise Meren is raar en te laat. Toch nam de raad diezelfde avond een motie aan om de referendumvraag op te stellen als een keuze tussen fusiepartner 1 en 2.

Waarom deed de gemeenteraad dat? Daar zit een doordachte reden achter, zo wordt ons vanuit verschillende fractiebankjes verklaard. Het uitgangspunt is dat fuseren zal moeten. De PvdA pakt de vraag waarin je alleen voor of tegen Amsterdam kunt kiezen er weer even bij en legt het dan als volgt uit: "Mensen die bij zo'n vraag 'tegen' aankruisen hoeven nog niet vóór Gooise Meren te zijn. Ze kunnen ook voor 'Weesp zelfstandig' zijn of willen alleen een ambtelijke fusie met Amsterdam." Niet alleen de PvdA, maar alle fracties willen voorkomen dat de uitslag van het referendum wordt vervuild door tegenstemmen van mensen die tegen elke fusie zijn. De vraag die de raad wil, levert dus waarschijnlijk een andere uitkomst op dan de vraag die de referendumcommissie voorstelt. Het blijft de vraag waarom de onafhankelijke referendumcommissie niet tegemoetkomt aan de nadrukkelijke wens van de raad. Is die commissie te strikt op de letter? Of begaat de raad een fout?

Uitslag mag niet vervuild worden door tegenstanders van fusie

Welke datum?

Dan nog iets anders: de datum van het referendum. Moet het tijdens de raadsverkiezingen op 21 maart of eerder? Daarover is het laatste woord ook nog niet gezegd. Verwacht wordt dat er op korte termijn een extra commissievergadering komt om de discussie over de uitvoering van het referendum te voeren.