De esdoorns langs de Vecht bepalen mede het statige karakter van de Hoogstraat. Ze zijn echter oud en moeten allemaal weg.
De esdoorns langs de Vecht bepalen mede het statige karakter van de Hoogstraat. Ze zijn echter oud en moeten allemaal weg. Foto: Christian Pfeiffer

Dagen zijn geteld voor complete bomenrij Hoogstraat

Het is een idee waaraan het maar moeilijk wennen is:
de bomen aan de
Hoogstraat zijn stokoud en moeten allemaal weg.

WEESP "Natuurlijk is het verschrikkelijk zonde, maar ze zijn gewoon op", zegt wethouder Herman Tuning (GroenLinks) over de bomen aan de Hoogstraat. Binnen 6 à 7 jaar moeten ze allemaal zijn vervangen. Snel na de jaarwisseling start Tuning een breed participatietraject over de nabije toekomst van de Hoogstraat.

Fiere esdoorns zijn het, hoog op kade langs de Vecht, die mede het statige karakter bepalen van de Hoogstraat. 'Laan' zou een betere benaming zijn. In elk jaargetijde een ander fraai beeld - en dat al vele decennia. Maar bomenkenners zagen de bui al hangen. De bomen zijn aan het einde van hun levensduur en drie exemplaren waren al zo ziek dat ze begin dit jaar moesten worden verwijderd: van de 32 staan er nu nog 29. Volgens de wethouder is dat lot uiteindelijk alle bomen aan de Hoogstraat beschoren. De bomen rotten van binnenuit, takken kunnen afbreken of complete bomen kunnen omwaaien. "Dat wil je niet", zegt de wethouder ten overvloede. Er is geen ontkomen aan: het aangezicht van de Hoogstraat zal drastisch veranderen. Uiteraard komen er weer bomen terug, maar die zijn jong en hebben dus vele jaren nodig om weer diezelfde statige bomenlaan te vormen.
Hoe de gemeente dit varkentje gaat wassen, wil de wethouder niet alleen met omwonenden, maar met "de hele stad" bespreken met de structuurvisie in de hand. Daarin staat dat de gemeente tussen het station en de binnenstad en aan de gehele Vechtoever een goed wandelpad wil maken. "We stellen ons een boardwalk onderlangs voor. Bootjes kunnen hier aanleggen. Ook de waterzijde aan de Hoogstraat vraagt om herinrichting. Het ontwikkelen van dit pad zal natuurlijk verder uitgewerkt moeten worden", zo staat er in deze door de gemeenteraad onderschreven structuurvisie. Dus daar moet Tuning ook iets mee. Hij wil het verfraaien van het wandelpad langs het water, de herbestrating én het vernieuwen van de bomen in één ontwerp meenemen. Snel na de jaarwisseling zal hij een oproep doen voor een klankbordgroep, medio 2018 verwacht hij de eerste resultaten in de vorm van een idee of denkrichting. "Ik ga er blanco in, in principe kan alles. Zolang het maar gedragen wordt door de inwoners en de raad."

Herengracht

Het is niet voor het eerst dat in een complete straat het lommer wordt vervangen. Vier jaar geleden moesten alle 83 kastanjes rond de Oudegracht om, in 2012 ging de zaag in de bomen langs de Aetsveldselaan en het is alweer bijna tien jaar geleden dat aan de Achteromstraat en de Herengracht alle bomen moesten worden vervangen. Na een lange discussie met omwonenden trok de gemeente destijds de portemonnee voor nieuwe bomen die ouder en dus voller waren. Het gedachte was dat het rond de prominente Kom van Weesp minder lang een kale bedoening zou zijn. Dat zou volgens Tuning nu ook een idee voor de Hoogstraat kunnen zijn. "Maar vollere bomen zijn duurder, we moeten het wel kunnen betalen."