Op de valreep een verkiezingsdebat en dan het stemhokje in.
Op de valreep een verkiezingsdebat en dan het stemhokje in. Foto: Bob Awick

Scholieren kiezen voor D66

BUSSUM - Stemmen terwijl je nog geen achttien bent. Gisteren mochten 375 leerlingen uit de bovenbouw van het Goois Lyceum stemmen. D66 werd daar de grootste met 35% van de stemmen. Landelijk was er een andere uitslag. Daar ging GroenLinks er met de winst vandoor. Bijna 20% van de jongeren koos voor deze partij.
De PVV die vier jaar geleden nog de grootste was staat landelijk nu op een vierde plek.Ter voorbereiding was er gisterochtend ook een levendig verkiezingsdebat met vertegenwoordigers van acht landelijke politieke jongerenorganisaties. Die kregen een aantal pittige stellingen voorgelegd, waaronder de stelling dat het leenstelsel afgeschaft moet worden, dat anoniem solliciteren de norm zou moeten zijn en de invoering van een maatschappelijke dienstplicht. Met die extra input brachten de leerlingen daarna in nagebootst stembureau hun stem uit. Of de uitslag een indicatie is voor de uitslag van de echte verkiezingen dat wordt vanavond pas duidelijk. Het geeft in ieder geval wel een goed beeld van hoe de zetelverdeling in Den Haag zou zijn als jongeren het voor het zeggen krijgen.

Stemmen in Bussum
In Bussum kan vandaag tussen 7.30 en 21.00 uur op 16 plekken gestemd worden. Onder meer in de Wilhelminakerk, op basisschool De Hoeksteen, het Willem de Zwijger College en woonzorgcentrum De Zandzee.