Cellist Wim Hulsman, Fluitist Daniël Brüggen, Johan Hoogeboom en Aya de Lange in deMess.
Cellist Wim Hulsman, Fluitist Daniël Brüggen, Johan Hoogeboom en Aya de Lange in deMess. Foto: Bob Awick

Hoe is het nu met...cultureel podium deMess in Naarden Vesting

Nog een paar weken en dan is het zover; dan wil deMess haar deuren openen voor cabaret, muziek en andere culturele evenementen.

NAARDEN Er is al een hoop werk verricht in het voormalige gebouw de Hoed aan het Adriaan Dortsmanplein. De ramen zijn nu nog afgeplakt voor het laatste schilderwerk. "Deze week hopen we het schilderwerk af te krijgen en de vloer te leggen", vertelt de opgetogen Aya de Lange.

De Lange is een van de vrijwilligers die betrokken is bij dit initiatief van diverse Vestingbewoners. Wat begon met een klein idee dreigt nu wel heel serieus te worden. Een professionele programmering, een zoektocht naar vrijwilligers, een benefietavond voor het binnenhalen van sponsoren...vrijblijvend is het al lang niet meer.
Ze hebben dan ook het geluk dat ze kunnen rekenen op ontzettend veel enthousiaste reacties hulp van mensen die zich vanuit hun eigen expertise inzetten om er iets moois van te maken. Veel wordt gratis gedaan. Zo vertelt De Lange dat Spant! een koffiezetapparaat heeft geschonken, dat Filmhuis Bussum helpt bij de organisatie van vrijwilligers, dat Chantal Creemers de vormgeving heeft gedaan en evenementenmanager Janine Dechesne de benefietavond organiseert. Allemaal voorbeelden van hoe iedereen, die cultuur een warm hart toedraagt, zich inzet.
De Lange heeft zelf al de blaren op haar handen staan. De laatste weken heeft ze vooral de kwast gezien en de pot witte verf. Hier kreeg ze gelukkig hulp bij. Onder andere van een aantal vluchtelingen uit Eritrea die graag wat wilden doen. "Er staan regelmatig vier van deze jongens op de steiger. We oefenen Nederlands met ze en laatst kwam ik er een tegen, dan wordt er uitbundig gezwaaid. Ook de bouwploeg is op dit moment dagelijks in de weer."
Het duurt dus niet lang meer voordat de verbouwing rond is. Wie voor het gebouw staat zal bij binnenkomst linksaf de grote ruimte inlopen. Het podium wordt 6x3 meter groot en in de zaal komen 75 stoelen. Achterin komt het MessCafé, dat alleen geopend is rondom de voorstellingen. Vanwege het geluid worden de ramen geluidsisolerend gemaakt. "Er komen geen bands met versterkers. We spelen alleen semi-akoestisch", vertelt Johan Hoogeboom. Deze Bussumer is een bekende cabaretier die zijn hele netwerk aan BN'ers heeft ingezet om grote namen te strikken.
Hoogeboom: "We krijgen hele leuke reacties en hebben al flink wat mensen weten te boeken. De opening wordt verzorgd door mijn vriend Jochem Meyjer, maar ook Erik van Muiswinkel en Mike Boddé. Ze komen allemaal. De eigenaar van dit pand, de Stichting Monumenten Bezit, rekent een hele schappelijke huur. Dat betekent dat de artiesten hier ook nog iets kunnen verdienen. Dat is lang niet zo in ieder theater, weet ik uit eigen ervaring. Soms moet er geld bij omdat de zaalhuur zo hoog is en de zaal niet vol zit. Wie in deMess optreedt kan rekenen op een volle zaal."
Het plan is om met name op vrijdag, zaterdag en zondag open te gaan. "Op vrijdagavond denk ik aan kleinkunst en singer / songwriter avonden. Op zaterdagavond programmeren we cabaret. De zondagochtend klassieke muziek en zondagmiddag jazz met een drankje." Het gaat om professionele programmering. Amateurs kunnen overigens ook hier terecht. "Je kunt dan denken aan maatschappelijke initiatieven uit de buurt zoals het historisch café, vertelt stadspromotor Saskia Simons die ook bij het project betrokken is. Ook komen er 'politieke' avonden met bekende journalisten zoals Frenk van der Linden om van gedachten te wisselen over bijvoorbeeld de verkiezingen. De zaal is niet beschikbaar voor feesten en partijen."
Hoewel veel gratis is geleverd, heeft deMess nog wel 'cultureel kapitaal' nodig om de startinvestering terug te krijgen. Het benefietconcert met grote loterij wordt gepresenteerd door Jack Spijkerman en is op vrijdag 8 september om 19.30 uur in Spant! Bussum.

Kaarten voor de benefietavond zijn te koop via spant.org.