Hier komt de kelder van gebouw D.
Hier komt de kelder van gebouw D. Foto: Jaap van Hassel

Contouren van nieuw Bensdorp zijn zichtbaar

BUSSUM Na het geweld van de sloop van afgelopen maanden is het nu tijd om het terrein van de voormalige cacaofabriek Bensdorp klaar te maken voor de opbouw.

De komende tijd wordt gewerkt aan de kelder van gebouw D, te zien op de foto. Te beginnen met de keldervloer, de wanden en begin oktober zou dan het dak moeten volgen. Mits de planning gehaald wordt uiteraard.

Bouwvak

Momenteel is de vlechter bezig het voorwerk te verrichten, zodat nog voor de bouwvak het beton kan worden gestort. De bouw ligt straks tijdens de bouwvak drie weken stil. Daarna wordt weer volop doorgewerkt. Er zullen dan grote kranen verrijzen op het bouwterrein.

Vragen

Bouwbedrijf Noordersluis gaat een folder verspreiden onder de omwonenden om meer uitleg te geven over het project. Volgens het bedrijf komen er vanuit de buurt veel vragen binnen. Niet alleen over de onvermijdelijke overlast, maar ook over compensatie. "Mensen denken dat wij een aantal omwonenden geld hebben gegeven, maar dat is niet zo. Enkele huishoudens die veel overlast hebben ervaren, zijn voorzien van een flesje wijn."

Wonen en cultuur

Het terrein van de oude cacaofabriek Bensdorp krijgt een nieuwe invulling. Er moet straks gewoond en gewerkt kunnen worden op Bensdorp. Er komen circa negentig woningen, voor een groot deel appartementen in de sociale en vrije huursector. Het monumentale gebouw waar vroeger de bekende Bros-chocolade werd gemaakt staat nog overeind. Daarin komen zes grote lofts. Daarnaast komen er nog twee vrije woonkavels op het terrein. Ook komt er op het nieuwe Bensdorp plek voor bedrijven en cultuur.

Publiekstrekker

Theater, film, muziek en kunst kunnen zich hier verenigen en moeten van Bensdorp een publiekstrekker maken. Een ondergrondse parkeergarage moet ervoor zorgen dat de bestaande parkeerdruk in de omgeving niet verergert.

Naast dit alles blijft er genoeg ruimte over voor binnentuinen en groen, zo belooft Bouwbedrijf Noordersluis.

Meer informatie over dit project is te vinden op www.bensdorpbussum.nl.