Piet Broeksteeg bij het bord met uitleg over het project op de akker die zal veranderen in bloemrijk grasland.
Piet Broeksteeg bij het bord met uitleg over het project op de akker die zal veranderen in bloemrijk grasland. Foto: Koosje de Beer

'Volgend jaar staat hier bloemrijk grasland'

Met de bijdrage van Rotary Laren-Blaricum kan de imkervereniging experimenteren met het inrichten van bloemrijk grasland. De bijen krijgen meer bloemen in de buurt.

Blaricum Rotary Laren-Blaricum organiseert dit jaar voor de twaalfde keer het Dorpsdiner. Ruim 650 gasten zullen op zondag 18 juni dineren voor zes lokale doelen. Een deel van de opbrengst gaat naar de imkervereniging in Blaricum. "We willen de akker bij onze oudste bijenschans in Blaricum omvormen tot bloemrijk grasland", legt voorzitter Piet Broeksteeg uit. "Het zaad hiervoor is duur en ook het bewerken van de grond kost geld. We zijn dan ook erg blij met deze steun."

Steeds meer bloeiende planten verdwijnen doordat mensen hun tuinen betegelen en door de landbouw, waar steeds minder plaats is voor bloeiende planten. "Voor de bijen is het daardoor lastig om voldoende nectar te vinden", legt Broeksteeg uit. Daarom pacht de imkervereniging al langere tijd een akker tegenover de bijenschans bij de Blaricumse begraafplaats. De grond ligt er nu zwart bij. "Hier stond vorig jaar nog bladrammenas, gele mosterd en Phacelia", blikt Broeksteeg terug. "Op zichzelf zijn bijen dol op deze planten, maar een nadeel is dat ze veel bemesting nodig hebben. Bovendien moeten we elk jaar opnieuw het land ploegen, de eenjarige planten inzaaien en aan het einde van het groeiseizoen het gewas weghalen."

Eggen

Daarom willen de imkers graag experimenteren met het inzaaien van bloemrijk grasland. Volgens de Blaricumse imker zijn de voordelen legio. "Het idee is dat na één keer inzaaien het grasland zichzelf in stand houdt", luidt zijn vervolg. "We hoeven het hoogstens een paar keer te maaien." Behalve dat dit minder werk is, is het ook milieuvriendelijker omdat door het afvoeren van het maaisel de grond vanzelf verarmt en bemesten niet meer nodig is. Broeksteeg wijst op een paar groene grassprieten in de zwarte akker. "Dat kweekgras groeit hier nog omdat de grond voedselrijk is. Dit jaar laten we de akker braak liggen, maar eggen we deze wel om die plant er helemaal uit te krijgen.''

Kleine ratelaar

Als alles volgens plan gaat, kunnen de bijenliefhebbers het zaadmengsel begin volgend jaar inzaaien. Wandelaars en fietsers, maar zeker ook de bijen, zouden dan in de zomer van 2018 van de bloemenweide kunnen genieten. Over de soorten bloemen die er komen, durft de voorzitter van de imkers nog geen uitspraken te doen. "Voor ons is het ook een experiment en we willen nog advies vragen over welke soorten het meest geschikt zijn." Hij wijst naar de groene bomenrand langs de akker. "Delen van het land liggen in de zon, maar we hebben ook veel schaduw. Daar moeten we rekening mee houden", zegt hij beslist. "Ik denk wel dat er in ieder geval kleine ratelaar bij zal zitten. Dat is een plant met gele bloemetjes die parasiteert op de wortels van het kweekgras. Precies wat we willen!", klinkt het tevreden.

'Ook voor ons is deze bloemenweide een spannend experiment'

Iets verder van de akker is een snipper land nog wel ingezaaid met bladrammenas, gele mosterd en Phacelia. Het gonst van de bijen tussen de bloemen. Een mooi gezicht, volgens Broeksteeg. "Zo lag ons land er vorig jaar ook bij. Ik hoop dat volgend jaar dankzij de bijdrage van de Rotary, maar ook van het Activiteitenfonds Blaricum die het onderhoud steunt, onze akker weer een echt bijenparadijs zal zijn."